Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг спільно з USAID Проектом Енергетичної Безпеки провели 26 травня онлайн-воркшоп щодо загальних принципів створення правової бази для забезпечення доброчесності та прозорості енергетичних ринків.

У заході взяли участь Голова Комітету Андрій Герус, Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач, Керівник групи підтримки України з питань енергетики та навколишнього середовища Європейської комісії Торстен Воллерт, члени НКРЕКП, представники австрійського енергетичного регулятора E-Control, експерти USAID Проекту Енергетичної Безпеки, народні депутати та журналісти профільних видань.

Головним завданням зустрічі було підвищити обізнаність народних депутатів України  про основні принципи та підходи Регламенту (ЄС) №1227/2011 про доброчесність та прозорість оптових енергетичних ринків (REMIT - Regulation of energy market integrity and transparency, далі - Регламент), а також обговорити з представниками профільних європейських інституцій розроблені проекти Законів, які спрямовані на впровадження положень Регламенту в Україні.

Україна, як сторона Енергетичного Співтовариства, маючи ціль синхронізувати свою енергосистему з континентальною енергосистемою Європи (ENTSO-E), взяла на себе зобов’язання імплементувати Регламент в його адаптованій редакції.

Регламент вимагає від держав, які є членами Європейського Союзу або сторонами Енергетичного Співтовариства, встановити на національному рівні вимоги та правила, які забезпечать прозорість та цілісність оптових енергетичних ринків.

Відповідно до Регламенту, вимоги та правила, що встановлюються країнами, повинні бути гармонізованими між собою, а підходи до виявлення та подолання зловживань учасників на оптових енергетичних ринках - узгодженими.

Формально для України запровадження Регламенту означатиме приведення національного законодавства до єдиної європейської системи правил роботи оптових енергетичних ринків. Однак в дійсності це створення додаткової нормативно-правової бази, яка перешкоджатиме учасникам ринків електричної енергії та природного газу маніпулювати цінами на енергетичні продукти та використовувати переваги свого монопольного становища.

В рамках процесу розробки антиолігархічного законодавства та забезпечення його практичного застосування, Регламент для України буде допоміжним інструментом.

За словами Керівника групи підтримки України з питань енергетики та навколишнього середовища Європейської комісії Торстена Воллерта, Регламент буде основним документом формування довіри між учасниками на енергетичних ринках ЄС.

«Ми прагнемо інтеграції ринків. Якщо Україна планує долучитись до енергетичного ринку ЄС – вона має забезпечити зі свого боку дотримання рівних правил», - заявив Торстен Воллерт.

На семінарі також були представлені проекти Законів, якими пропонується запровадити положення Регламенту прозорості на оптових енергетичних ринках в Україні: №5322, №5322-1 та №4503.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач висловилася на підтримку законопроекту №5322 (авторства Голови Комітету Андрія Геруса), так як саме цей проект Закону найбільш відповідає аcquis communautaire. Він закликав народних депутатів найближчим часом розглянути та прийняти цей законопроєкт.

На підтримку законопроекту №5322 виступили також представники НКРЕКП, зазначивши, що саме цей законопроект надасть енергетичному регулятору широкі права щодо моніторингу ситуації на ринку та виявлення зловживань і маніпуляцій на оптових енергетичних ринках.

Ознайомитись детально з аналізом законопроектів можна за посиланням: http://bit.ly/REMIT-Roundtable  

«Ми маємо не допустити спотворення прозорості та конкуренції на оптових енергетичних ринках. Це не тільки наше зобов’язання перед європейськими партнерами в рамках інтеграції, а й ціль енергетичної політики держави», - заявив у підсумку Андрій Герус.

Вкінці заходу учасники домовились щодо спільної роботи над забезпеченням імплементації Регламенту в українське законодавство.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25