Верховна Рада Україна прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану (реєстр. №5464).
Ціль законопроекту – створити законодавчі умови для виробництва і використання біометану в Україні.
На сьогодні, згідно із Законом України «Про ринок природного газу», виробники очищеного біогазу мають право на отримання доступу до газотранспортних і газорозподільних систем за умови, що цей газ відповідає стандартам на природний газ. Однак через відсутність понятійної бази, механізму верифікації, процедури надання гарантії походження біометану та реєстру виробництва, ринок біометану в Україні досі не працює.
Законопроект 5464 передбачає введення відповідної термінології, визначає порядок формування та функціонування реєстру виробників біометану, обумовлює порядок формування гарантій походження біометану.
Представляючи законопроект на засіданні Верховної Ради України, Андрій Жупанин зазначив, що існує значний потенціал для широкого впровадження проектів біометану в Україні.
По-перше, біометан є повним аналогом природного газу, а тому може використовуватись для виробництва теплової і електричної енергії, а також як паливо для транспорту та як сировина для хімічної промисловості.
По-друге, Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь, і, відповідно, один з найкращих в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану.
По-третє, в Європі є попит на біометан, як відновлювальний газ, а так як українська ГТС пов'язана з ГТС європейських країн, це потенційно забезпечує можливість експорту біометану та інших відновлюваних газів з України до Європи. Окрім того, експорт біометану на ринки Європейського Союзу може покращити економічну привабливість виробництва біометану в Україні.
Також через можливість використання біометану в існуючому газовому обладнанні, можливо завантажити українську ГТС, що в умовах реалізації проекту газопроводу «Північний потік-2» є вкрай важливо.
«Законопроект є досить простим, однак його результат може проявитись у кількох мільярдах інвестицій всередині країни, а також у мільярдах потенційно зароблених коштів через продаж цього ресурсу за кордон», - підсумував народний депутат.
Довідково
Біометан - це газоподібне паливо, концентрація метану в якому становить 95%.
Утворюється біометан або шляхом збагачення біогазу, або шляхом газифікації твердої біомаси.
Збагачений біометан не відрізняється від природного газу, тому його можна транспортувати та використовувати таким же чином. Біометан має переваги природного газу, залишаючись при цьому вуглецево нейтральним.
  За даними Біоенергетичної Асоціації України, потенціал виробництва біометану в Україні оцінюється в 7,8 млрд м3 в рік, що дорівнює більше половини річного обсягу імпорту природного газу та близько 25% нинішнього споживання природного газу в Україні. 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45