росія зупинила на 10 днів постачання газу до Європи трубопроводом «Північний потік – 1» через плановий технічний ремонт.

 

«Північний потік – 1» є основним маршрутом транзиту газу з росії до країн ЄС. Наразі єдиним маршрутом поставок російського газу в Європу залишається газотранспортна система України. Проте, протягом останніх років спостерігається необґрунтована тенденція до скорочення транзиту російського природного газу українською ГТС (в 2018 транзит складав 92,4 млрд кубометрів, в 2019 – 89,6 млрд кубометрів, у 2020 році – 55,8 млрд кубометрів, протягом 2021 року – 42 млрд кубометрів), що вказує на ознаки зловживання ринковою владою газпромом з метою досягнення політичних та ідеологічних цілей.

 

Стратегія діяльності газпрому на європейських енергетичних ринках спрямована на штучне скорочення пропозиції, що призводить до зростання цін та забезпечує максимальну прибутковість  газового монополіста.

 

Як повідомляє Reuters, в урядових структурах Німеччини побоюються, що росія може продовжити технічне обслуговування «Північного потоку – 1», щоб ще більше посилити газову кризу в Європі. Обмеження постачання газу до Європи порушує виконання плану закачування газу до ПСГ, затвердженого Європейською комісією.

 

«Не буде дивно, якщо зараз буде знайдена якась маленька технічна деталь, 
щоб можна було заявити: «Тепер ми більше не можемо запустити «Північний потік
– 1»,
- сказав міністр економіки Німеччини Роберта
Габека, пише Reuters.
 

Минулого місяця російська компанія «газпром» скоротила поставки природного газу трубопроводом «Північний потік – 1» на 60%. російська компанія переконувала, що таке рішення було ухвалене у зв'язку із затримкою у транспортуванні через санкції проти росії ключового обладнання для функціонування газопроводу «Північний потік – 1».

 

Обладнання, яке було відправлено на ремонт до Канади, через санкції проти 
нафтогазової галузі
росії, не могло повернутись оператору трубопроводу.
 

Однак на заклик німецьких чиновників, уряд Канади повідомив про дозвіл на повернення відремонтованого обладнання для «Північного потоку1».

 

Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон у суботній заяві повідомив, що дозвіл вирішили видати після обговорень з «європейськими друзями та союзниками» та Міжнародним енергетичним агентством.

 

«За відсутності необхідного постачання природного газу економіка Німеччини постраждає від значних труднощів, а самі німці будуть під загрозою того, що з наближенням зими не зможуть опалювати свої будинки», - заявив Вілкінсон, повідомляє Bloomberg.

 

Уряд України висловив глибоке розчарування у зв’язку із рішенням Уряду Канади повернути до Німеччини відремонтоване обладнання «Північного потоку – 1».

 

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг поділяє позицію Уряду України та наголошує на можливості газпрому збільшити обсяги транзиту російського природного газу через територію України на 82,9 млн кубометрів на добу, а саме:

- газпром не використовує законтрактовану та оплачену потужність на точці входу КС «Суджа» у розмірі 35,5 млн кубометрів на добу;

- відповідно до умов контракту газпром має право на перенесення заброньованого обсягу потужності транзиту природного газу з КС «Сохранівка» до КС «Суджа» в обсязі 32,4 млн кубометрів на добу у зв’язку із виникненням форм-мажорних обставин (КС «Сохранівка» не використовується та захоплена російськими окупантами);

- газпром має право забронювати додаткові обсяги транзиту природнього газу через українську ГТС у розмірі 15 млн кубометрів на добу через аукціонну платформу RBP за адресою КС «Суджа».

Наразі російська федерація в особі газпрому реалізує антиринкові, маніпулятивні дії на європейському ринку природного газу та здійснює політичний і економічний тиск на європейські країни з метою зриву накопичення достатніх обсягів природного газу в підземних сховищах та змушує до сертифікації газопроводу «Північний потік-2», як єдиної альтернативи забезпечення країн ЄС газом.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25