За участі представників парламентів держав Договірних Сторін Енергетичного Співтовариства та Європейського парламенту, Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковскі та віце-голови Комітету з енергетики Європарламенту Мортена Петерсена сьогодні у Відні відбувся Парламентський Пленум Енергетичного Співтовариства.

 

Метою Парламентського Пленуму було обговорення ситуації в енергетичному секторі в умовах широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

 

Делегатами від України були: Голова Комітету Андрій Герус, голова підкомітету з питань євроінтеграції Інна Совсун та голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб.

 

Українські делегати у своїх виступах порушили питання посилення енергетичної безпеки Європи та продовження інтеграції української енергосистеми до європейського енергетичного простору.

 

Інтеграція енергетичних ринків України і ЄС має значення для зміцнення енергетичної безпеки Європи. Цього року, після об’єднання з ENTSO-E, Європа імпортувала електричну енергію з України. За підрахунками профільного міністерства, електроенергія з України могла замістити 17% експорту російського газу до ЄС.

 

Україна призупинила експорт електричної енергії до Європи через енергетичний тероризм з боку росії. Але експорт продовжиться, коли буде стабілізована ситуація в енергосистемі.

 

В Україні, як і в Європі, посилення безпеки енергопостачання є проблемним питанням, однак в нашому випадку це не лише забезпечення споживачів енергією в необхідному обсязі та в найбільш економічно вигідний спосіб, а ще й відновлення та захист від ракетних обстрілів генерації та електричних мереж.

 

Учасники Пленуму висловили сподівання, що в наступному році питання безпеки енергопостачання не буде таким актуальним, як цього року. Західні країни розраховують на відновлення повноцінної торгівлі електричною енергією з Україною. Для цього вони допомагають відновити повноцінне функціонування нашої енергосистеми, надаючи необхідне обладнання.

 

Наприклад, Енергетичне Співтовариство створило Фонд енергетичної підтримки України для протидії наслідкам російського вторгнення. Передбачається, що донорами Фонду стануть переважно держави-члени ЄС, а також міжнародні компанії і корпорації.

 


Консолідовані кошти будуть спрямовані на відновлення енергетичної інфраструктури, яка була пошкоджена або зруйнована внаслідок бойових дій на території України, розпочатих російською військовою агресією.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50