За підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» Комітет з питань енергетики та ЖКП провів черговий робочий візит до місцевої громади. Члени Комітету відвідали Львівщину, де з депутатами міської та обласної ради провели засідання на тему розвитку комунальної інфраструктури в регіоні та в країні в цілому.

Засідання зі вступним словом відкрив мер Львова Андрій Садовий.

«За часи війни ми вперше у стінах міської ради проводимо засідання з парламентським комітетом. Зараз Комітет з питань енергетики та ЖКП є одним з найважливіших, ми раді вас вітати у Львові і раді обговорити тему розвитку комунальної інфраструктури нашого міста», - сказав Андрій Садовий.

Голова Комітету Андрій Герус зазначив, що метою візиту є зустріч з керівниками комунальних підприємств, представниками міської ради, які відповідають за житлово-комунальну сферу, військової адміністрації. Під час зустрічі члени Комітету ознайомляться з проблемними питаннями розвитку комунальної інфраструктури та обговорять шляхи їх вирішення.

«Після поїздки до Харкова ми побачили, що комунікація з органами місцевого самоврядування в такому форматі є досить корисною для подальшої роботи Комітету і грає особливо важливу роль при прийнятті законодавчих рішень», - сказав Андрій Герус.

За його словами, Львів є лідером і новатором у багатьох ініціативах, що стосуються питань житлово-комунального господарства.

Про досягнення Львова у комунальній сфері детально розповіла заступниця міського голови з питань ЖКП Ірина Маруняк. Вона зазначила, що за успіхи у напрямку енергоефективності в грудні цього року Львів отримав європейську енергетичну відзнаку European Energy Awards.

За її словами міська влада наразі працює над розвитком енергоефективності. Для цього місто впроваджує комплексні заходи, зокрема: термомодернізацію будинків, модернізацію інфраструктури теплопостачання, встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Для прикладу, з 2015 року ОСББ та ЖБК міста залучили сумарно 241,5 млн грн на термомодернізацію, що дало можливість модернізувати 216 будинків. Впроваджені заходи дозволили зменшити енергоспоживання будівель на 50%.

Для економії газу місто закуповує теплові насоси. Сумарна потужність вже встановленого обладнання - 2 МВт. Загальний обсяг інвестицій з міського бюджету - 63,2 млн грн. Очікувана економія газу - 2 млн кубометрів на рік. Також проводиться закупівля електрогенераторів у кількості 100 штук потужністю від 5 кВт до 2,5 МВт для забезпечення роботи підприємств критичної інфраструктури.

Львів, зі свого боку, впровадив програму часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для потреб співвласників багатоквартирних будинків Львівської міської територіальної громади. Місто повертатиме до 50% вартості від ціни генератора.

«Програма користується популярністю. Наразі подано 78 заявок від багатоквартирних будинків та 36 - від бізнесу», - повідомила заступник мера Львова.

Перший заступник голови обласної військової адміністрації Андрій Годик додав, що попри масовані ракетні обстріли, комунальна інфраструктура продовжує надавати послуги мешканцям міста Львова та області.

«Ті безпрецедентні виклики, які ми маємо, проявили проблеми комунальної інфраструктури: енергозатратність, низький коефіцієнт корисної дії застарілого обладнання, невеликий відсоток об'єктів, що працюють на альтернативному паливі, відсутність резервного живлення і багато інших проблем. Але вже зараз ми працюємо над планами побудови ефективної й сучасної системи комунальної інфраструктури», - наголосив Андрій Годик.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталя Хоцянівська зазначила, що стале проходження опалювального сезону 2022/2023 років є пріоритетним напрямком діяльності міністерства у цьому році. Але міністерство працює також й над планом відбудови зруйнованих об'єктів комунальної інфраструктури з урахуванням новітніх технологій, засад енергоефективності, максимального використання можливостей когенерації.

За інформацією Наталії Хоцянівської, внаслідок військової агресії зруйновано 594 об'єкти критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, 355 об'єкти у сфері водопостачання. Робота з відновлення триває цілодобово.

У контексті подальшого розвитку комунальної сфери голова Держенергоефективності Валерій Безус звернув увагу учасників засідання на важливу роль ухваленого у минулому році Закону України «Про енергетичну ефективність».

«Із Законом «Про енергетичну ефективність» органи місцевого самоврядування отримали достатні повноваження і можуть брати повноцінну участь у реалізації проектів у цій сфері», - повідомив Валерій Безус.

За словами Валерія Безуса, потенціал проектів енергоефективності у муніципальній інфраструктурі - колосальний. За різними оцінками, лише системи теплопостачання, водопостачання та водовідведення можуть стати на 30-60% енергоефективнішими.

«Хочу додати, що енергетична безпека може бути значно підвищена шляхом використання відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива. Таким чином, система теплопостачання може відійти від використання природного газу. Так само потенціал для впровадження альтернативних джерел є у сферах водопостачання та водовідведення», - розповів очільник Держенергоефективності.

Ще один вагомий напрям для підвищення рівня енергоефективності у муніципальній інфраструктурі – це впровадження високоефективної когенерації. Нормативне підґрунтя для розвитку цього напряму вже закладено у Законі України «Про енергетичну ефективність».

Водночас, вже підготовлено законопроект щодо технічних аспектів впровадження високоефективної когенерації в Україні. Цього тижня законопроект було підтримано Комітетом з енергетики та ЖКП.

Одним з результатів круглого столу стане створення спільної робочої групи з представників профільного парламентського комітету та міської ради, що вивчатиме міжнародний досвід розвитку комунальної інфраструктури та пропонуватиме рішення для його впровадження в Україні.

Після засідання члени Комітету ознайомилися з роботою полігону твердих побутових відходів, оглянули теплову установку (тепловий насос) для заміщення використання газу для  забезпечення гарячого водопостачання і індивідуальний тепловий пункт (ІТП) в тепломодернізованому багатоповерховому будинку.

Фото засідання в медіа-архіві Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50