У Комітеті 30 березня відбувся круглий стіл, присвячений розвитку розподіленої "зеленої" генерації та самовиробництву електричної енергії з відновлюваних джерел енергії.

Учасники круглого столу обговорили можливості для розбудови сучасної енергосистеми в Україні із забезпеченням високого рівня безпеки енергопостачання, роль просьюмерів у енергосистемі, а також ознайомилися із законодавчими напрацюваннями, направленими на врегулювання цих питань.

За інформацією Міністерства енергетики, під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років енергосистема України витримала понад 30 повітряних атак ворога, під час яких постраждало 24 електростанції, близько 45% інфраструктури НЕК "Укренерго". Це призводило до тривалих масових відключень споживачів. Убезпечити країну від повторення такого сценарію може зміна архітектури енергосистеми, в ході якого відбудеться розосередження генерації.

Суттєвий внесок у розвиток розподіленої генерації можуть внести відновлювані джерела енергії. Наразі народні депутати, органи виконавчої влади та експерти опрацьовують відповідні законодавчі механізми, які стимулюватимуть інвестування у такі проекти в Україні, розповів голова Комітету Андрій Герус.

"Ми б хотіли ухвалити закон, який давав би правильні напрямки для розвитку нашої розподіленої генерації. На мою думку, найперше, що варто зробити – створити стимули, за яких генерація буде максимально наближена до споживача",  - сказав Андрій Герус.

Голова Комітету підкреслив, що енергосистема у процесі відновлення потребує також і модернізації, в ході якої будуть з'являтися об?єкти, що підвищуватимуть її ефективність, зменшуватимуть ризики тривалих відключень, скорочуватимуть втрати електроенергії та забезпечуватимуть додаткову безпеку енергопостачання. При цьому, розвиток розподіленої генерації дозволить забезпечувати електроенергією споживачів за значно більш доступними цінами, ніж електроенергія, вироблена, наприклад, дизель-генераторами.

"У нас уже є версія законопроекту, яку ми готові представити учасникам ринку і, після обговорення та узгодження позицій, готувати до ухвалення",  - відзначив Андрій Герус.

Наразі Міністерством енергетики доопрацьовується версія законопроекту, яка врегульовує діяльність просьюмерів, запроваджує систему Net Billing (стимули для першочергового покриття виробленою електроенергією власних потреб та можливості для продажу надлишків електроенергії за ринковою ціною), а також створює передумови для посилення безпеки енергопостачання.

За словами першого заступника міністра енергетики України Юрія Власенка, ефективність ВДЕ у ролі автономного джерела живлення, наближеного до споживача, продемонструвала ситуація на Одещині. Коли у регіоні внаслідок аварії на підстанції була знеструмлена значна частина області, два локальні вітропарки забезпечили живлення критичної інфраструктури та близько 100 тис. споживачів.

За результатами обговорення прийнято рішення фіналізувати найближчими днями роботу над законопроектом.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50