У Комітеті на круглому столі, який відбувся 31 березня, презентували пропозиції щодо створення реєстру видачі, використання та припинення дії гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.

Законопроект покликаний врегулювати питання запровадження і дії механізму видачі, використання та припинення гарантій походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ. Наявність такого механізму стимулюватиме розвиток відновлюваної енергетики, що є одним із пріоритетів державної політики України в електроенергетичному комплексі, а також відповідатиме прагненням України стати рівноправним суб’єктом нової кліматично нейтральної політики ЄС (European Green Deal). Це також створюватиме передумови для розвитку відновлюваної енергетики без додаткових засобів стимулювання.

"Можливість укладання довгострокових контрактів, через які гарантувався б викуп виробленої "зеленої" електроенергії, є тією умовою, що дозволить підштовхнути розвиток ВДЕ на ринкових засадах", - зазначив керівник Директорату електроенергетичного комплексу та розвитку ринку електричної енергії Міненерго Олександр Мартинюк.

Голова Комітету Андрій Герус наголосив, що в Україні багато учасників ринку вже готові експортувати значні обсяги електроенергії до ЄС. Тож використання гарантій походження дозволить українським експортерам підтверджувати «зелене» походження енергії, а отже – отримувати контракти із зацікавленими європейськими бізнесами, що прагнуть слідувати нормам ЄС щодо кліматичних цілей декарбонізації та демонструвати корпоративну відданість цілям сталого розвитку.

"Гарантії походження електроенергії – це важливе питання, адже європейський і світовий тренд полягає у активнішому використанні «зеленої» енергетики. Є цілий клас споживачів, які готові платити більше за електроенергію з відновлюваних джерел або за товари і послуги, якщо вони вироблені з використанням "зеленої" електроенергії", - сказав Андрій Герус.

Гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) – електронний документ, який підтверджує, що електрична енергія вироблена «зеленою» генерацією.

«Отримати гарантії походження зможуть абсолютно всі виробники електроенергії з відновлюваних джерел на безкоштовній та автоматизованій основі – як об’єкти генерації, так і споживачі, що працюють за механізмом самовиробництва (просьюмери). Для тих обсягів електричної енергії, виробництво якої стимулюється державою через "зелений" тариф або через майбутні аукціони, право на отримання гарантій походження буде належати "Гарантованому покупцю" або постачальникам універсальних послуг. Таким чином буде зменшено обсяг субсидій, що надає НЕК "Укренерго" і, як наслідок, тариф на передачу, який зараз оплачується всіма споживачами", - розповів Олександр Мартинюк.

Член НКРЕКП Олександр Формагей додав, НКРЕКП готова забезпечити реалізацію механізму видачі та використання гарантій походження вже цього року. В такому разі виробники та споживачі електричної енергії зможуть реалізовувати своє право на отримання гарантій походження з 2024 року.

Презентації, представлені на круглому столі, за посиланням.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50