Сьогодні народні депутати України прийняли у другому читанні та в цілому Закон про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України (реєстраційний номер законопроекту 9011-д).

Закон спрямований на удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів з урахуванням кращих світових практик.

Основні положення Закону передбачають:

1. Впровадження системи підтвердження походження електроенергії, що вироблена з відновлюваних джерел – гарантії походження. Механізм функціонування реєстру гарантій походження є аналогічним з тим, що запроваджені в країнах, що є членами Енергетичного Співтовариства та Євросоюзу. Гарантії походження важливі для підтвердження того, що товари і послуги, при виробництві яких була спожита електроенергія, залишають менший вуглецевий слід. Таким чином, це одна зі складових для досягнення глобальних кліматичних цілей. Крім цього це додаткове джерело доходів для виробників електроенергії, що виробляють електроенергію з відновлюваних джерел.

2. Часткову зміну механізму проведення аукціонів для будівництва генерації з ВДЕ. З однієї сторони знижуються бар’єри для входу учасників в аукціон (прибирається вимога мати земельну ділянку та договір на приєднання), а з іншої - організатор аукціону може більш гнучко ставити вимоги щодо предмету закупки на аукціоні – встановлювати конкретні години або профіль навантаження, за який буде сплачуватись аукціонна ціна. Крім того, підтримка за результатами аукціону буде надаватись не у вигляді feed-in-tariff, а у вигляді feed-in-premium.

3. Запровадження можливості переходу існуючих виробників з зеленого тарифу на feed-in-premium.

4. Надання можливості відновити пошкоджену генерацію ВДЕ зі збереженням зеленого тарифу.

5. Запровадження можливості участі споживачів у наданні послуг на ринку електроенергії через агрегаторів. Агрегатори об’єднують споживачів та невеликих виробників електроенергії у щось на кшталт віртуальної електростанції, яка може купувати та продавати електроенергію, а також надавати інші послуги на ринку електричної енергії.

6. Створення механізму самовиробництва, який дає змогу споживачам встановлювати генерацію для власних потреб, решту неспожитої електроенергії продавати своєму постачальнику. Гроші, отримані від продажу електроенергії, направляються на оплату спожитої електроенергії та тарифів на транспортування електричної енергії, а залишок грошей споживач може вивести на власний банківський рахунок. Зазначений механізм дасть стимули для встановлення генерації в місцях споживання та, відповідно, розвитку розподіленої генерації.

7. Закон продовжує на один рік строк протягом якого можуть бути побудовані ВЕС за зеленим тарифом. Таким чином, надано можливість інвесторам, які через війну не змогли реалізувати проекти з будівництва ВЕС, завершити реалізацію їх проектів.

Загалом Закон створює передумови для споживачів брати активну участь на ринку електричної енергії та заробляти на цьому кошти. Також Закон створює стимули для інвестицій в будівництво розподіленої генерації з ВДЕ.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29