За підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 6 липня відвідав об’єкти енергетики на Одещині та провів виїзне засідання щодо надійності енергопостачання Одеського регіону та розвитку розподіленої генерації.

«Комітет проводить виїзне засіданні на Одещині, щоб на місці обговорити ті теми, які мають серйозне значення саме для цього регіону. Більше того, ми плануємо розглянути проекти, які можна реалізувати в Одесі та Одеській області з метою посилення енергетичної безпеки регіону», - сказав Голова Комітету Андрій Герус під час відкриття виїзного засідання.

      Голова Одеської обласної державної адміністрації Олег Кіпер зазначив, що питання, які Комітет виніс на обговорення під час виїзного засідання, є актуальними та потребують уваги з боку місцевої влади. Також Олег Кіпер подякував Андрію Герусу за ініціативу провести засідання в Одесі.

Сьогодні ж керівництвом НЕК «Укренерго», ДТЕК Одеські електромережі та Одеською ОВА реалізовуються проекти, які посилять стійкість енергосистеми Одеського регіону. Зокрема передбачається будівництво нових ЛЕП та об'єктів розподіленої генерації, які у разі аварійних відключень або стрімкого збільшення споживання забезпечуватимуть регіон електроенергією.

За інформацію Одеської ОВА, зараз в регіоні проходить підготовка до осінньо-зимового періоду. Зокрема вживаються заходи із забезпечення автономності роботи критично важливих для функціонування економіки та життєдіяльності міста об’єктів: встановлюються генератори, які забезпечать, в разі необхідності, безперебійну роботу котелень та водонасосних станцій; на дахах закладів охорони здоров’я розміщуються СЕС.

Загалом з початку року на Одещині введено нові потужності відновлювальної енергетики обсягом 60 МВт, що додає додаткової стабільності енергосистемі регіону.

За інформацію заступника міністра енергетики Фаріда Сафарова, для забезпечення електропостачання об’єктів критичної інфраструктури реалізовується проект «Промінь надії» - це ініціатива Європейської Комісії, у рамках якої Україна отримає від італійської компанії Enel сонячні панелі. У рамках цього проекту три заклади охорони здоров’я Одеської області отримають відповідне обладнання для забезпечення безперервного живлення. Заступник міністра також зазначив, що Одеська область може долучитися до проекту, який реалізується спільно з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA). У його межах передбачається фінансування японською стороною надання Україні 100 комплектів устаткування для забезпечення альтернативними генеруючими потужностями об’єктів соціальної інфраструктури.

На виїзному засіданні також було презентовано проекти із забезпечення об'єктів соціальної інфраструктури альтернативними джерелами генерації електричної енергії по всій Україні.

З презентаціями доповідачів можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/44wT6Yl  

Після ознайомлення з проектами зі встановлення СЕС на об’єктах соціальної інфраструктури, Комітет планує провести робочу зустріч з представниками ЦОВВ та міжнародними організаціями з метою участі у координації відповідної роботи.

Після виїзного засідання народні депутати-члени Комітету у супроводі керівництва ДТЕК Одеські електромережі та Держенергонагляду відвідали об’єкти енергетичної інфраструктури та виробничий комплекс одного з експортерів соняшникової олії в Україні, де оглянули когенераційну установку, яка виробляє електроенергію з біомаси.

Фото засідання в медіа-архіві.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29