Відбулося спільне засідання Комітету з питань енергетики та ЖКП Верховної Ради України та Комітету з питань промисловості, досліджень та енергетики Європейського Парламенту.

 

Члени комітетів обговорили питання законодавчого регулювання діяльності суб'єктів у сфері забезпечення енергетичної безпеки та означили напрями співпраці між українським та європейським комітетами.

 

Зокрема напрями охоплюють питання:

- розширення можливостей експорту та імпорту енергоресурсів;

- використання підземних сховищ природного газу України;

- розвиток генерації з відновлюваних джерел енергії, зокрема шляхом залучення іноземних інвестицій;

- впровадження енергоефективних заходів;

- підготовка до осінньо-зимового періоду 2023-2024 років в умовах ракетних ударів РФ по об’єктах енергетичної інфраструктури України;

- розвиток конкуренції на ринку природного газу та електроенергії, впровадження кращих практик на ринках.

 

«Вважаю, що наша співпраця має базуватися на  підвищенні енергетичної безпеки, конкурентоспроможності та стабільності, що є необхідним для сприяння економічному зростанню та досягненню прогресу на шляху інтеграції України до європейського енергетичного ринку», - сказав Голова Комітету Андрій Герус.

 

Голова енергетичного Комітету Європарламенту Крістіан Сілвіу-Бушой, зі свого боку зауважив, що Україна перебуває на шляху вступу до ЄС і важливим напрямком співпраці буде адаптація українського законодавства до права ЄС в енергетичній сфері.

 

Окремо члени комітетів обговорили питання, пов’язані з опалювальним сезоном 2023-2024. Українська сторона озвучила прогнози й можливі проблеми через очікувані атаки рф по критичній інфраструктурі.

 

Зокрема, Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус акцентував, що необхідно збільшити технічний ліміт комерційного імпорту електроенергії, надання генераторів й обладнання для електростанцій, встановлення сонячних панелей та систем накопичення енергії на об’єктах соціальної інфраструктури

 

Перший заступник Голови Комітету Олексій Кучеренко закликав європейських  колег підтримати взаємну гарантію походження електроенергії між ЄС та Україною.

 

Голова євроінтеграційного підкомітету Інна Совсун зазначила, що ЄС може допомогти нашій державі посиленням санкцій проти країни-агресора. 

«Основна проблема — це постачання газу з росії до ЄС. Цьогоріч воно зросло на 40%, а це 12,5 млрд євро. Це треба вирішувати. Продовжувати фінансувати росбюджет неприйнятно. Тому закликаю вас підтримати повне ембарго на російський газ!», — підкреслила Інна Совсун.

 

Голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Андрій Жупанин зауважив, що український оператор ГТС вже пройшов сертифікацію й готовий до співпраці з міжнародними партнерами. За його словами, Україна потребує зняття обмежень по експорту природного газу по трубопроводах і готова запропонувати свої найбільші в Європі газосховища для вигідної співпраці.

 

Також учасники зустрічі акцентували увагу на важливості розвитку зеленої енергетики.

 

Усі представники Комітету Європарламенту висловили свою підтримку Україні та готовність допомагати, аби захистити енергетику не тільки нашої країни, але й усієї Європи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25