Під керівництвом першого заступника Голови Комітету Олексія Кучеренка в Комітеті було проведено нараду щодо ситуації з припиненням газопостачання багатоквартирним будинкам через непроведення технічного обслуговування будинкових мереж.

В нараді взяли участь народні депутати, представники державних органів, органів місцевого самоврядування, суб'єктів ринку природного газу, громадських та профільних організацій, ОСББ.

Відповідно до Кодексу ГРМ у випадку незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку, розподіл природного газу припиняється.

На сьогодні тільки у Києві відключені 80 будинків від газопостачання і їхня кількість збільшується, адже досі не затверджений порядок технічного обслуговування, типовий договір та методика розрахунку вартості послуги. У свою чергу, згідно статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», саме за типовим договором та відповідно до встановленого порядку ця послуга мала б «за замовчуванням» надаватися споживачам.

На початку наради Олексій Кучеренко прокоментував ряд проблемних питань, що виникають у чинній моделі управління та відповідальності за утримання спільної власності багатоквартирних будинків.

Представники Київської міської державної адміністрації Дмитро Науменко та Олексій Тихонов зазначили, що в межах власних можливостей беруть участь у вирішенні проблеми, водночас без прийняття необхідних нормативно-правових актів «автоматичне» вирішення ситуації неможливе і знадобиться активна участь і рішення співвласників.

Представники «Київгазу» повідомили, що на виконання Закону про ЖКП вони готові надавати споживачам послугу з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків. Водночас, оскільки типовий договір не затверджено, оператори ГРМ на сьогодні пропонують власні договори і їх ціну. Також вони вважають, що така послуга має надаватися на конкурентних засадах, бо навіть у випадку прийняття всіх необхідних підзаконних актів, ресурсу операторів може не вистачити для проведення повноцінного обслуговування у всіх багатоквартирних будинках.

Окрім того, перший заступник голови правління «Київгазу» Тетяна Пархоменко відзначила, що оператор ГРМ бере на себе відповідальність за виконання цих робіт і за якісно проведене технічне обслуговування, водночас не може нести відповідальність за спільні мережі, що проходять у квартирах співвласників, якщо вони не надають доступ до них. Зазначене питання також потребує врегулювання.

Член правління НАК «Нафтогаз України» Василь Володін повідомив, що їх операторам також була б цікава ця послуга і вони готові її надавати, але потрібно на законодавчому рівні визначити відповідальність та затвердити необхідні нормативно-правові акти. Наразі ж Нафтогаз укладає такі договори у вільній формі.

Заступник Міністра енергетики Микола Колісник повідомив, що Міністерство вже має ключові позиції співвласників і надавачів послуг. З його слів, тривале затвердження порядку технічного обслуговування пов’язане із бажанням напрацювати його редакцію, що буде повністю компромісною для сторін та не матиме значних зауважень, адже в іншому випадку можуть бути проблеми з його погодженням у Державній регуляторній службі.

Від Мінінфраструктури на нараді виступила Ірина Олейникова, підтримала окремі тези виступаючих та наголосила на необхідності виконати чинні норми житлово-комунального законодавства, перш ніж вносити пропозиції щодо їх чергових змін.

Від НКРЕКП участь у нараді взяли член Регулятора Валерій Тарасюк та директор департаменту Олександр Косянчук. Останній відзначив, що Регулятором на 80-90% напрацьовані попередні редакції типового договору та методики, що передбачені законом Законом України від 03.12.2020 № 1060-IX і вони зможуть бути оперативно і вчасно доопрацьовані і прийняті після затвердження Міненерго необхідного порядку обслуговування.

Представник профільної асоціації «Асоціація газового ринку України» Андрій Курмаз погодився з окремим тезами виступаючих і нагадав присутнім, що подібні дискусії щодо відповідальності та інших ключових питань вже велися три роки тому, та зрештою у Законі № 1060-IX була ухвалена достатньо компромісна для сторін редакція, яку потрібно спробувати виконати, перш ніж пропонувати чергові зміни до законів. Водночас, він відзначив, що обговорення щодо прийняття порядку при Міненерго повинні мати ширше представництво.

У нараді також взяли участь представники ОСББ, співвласників та споживачів, зокрема Максим Петренко, Роман Гученко та Вікторія Погорєлова. Вони відзначили, що в процесі обговорення були враховані їх окремі принципові застереження. Натомість ключовим для співвласників вбачається питання можливої відповідальності за мережі, що має покладатися на суб’єкт, який здійснює їх технічне обслуговування.

Крім цього, у нараді взяли участь і члени Комітету — народні депутати Вікторія Гриб та Олександр Юрченко, які розповіли про скарги виборців на проблемні ситуації з припиненням газопостачання та наголосили, що права людей мають бути невідкладно захищені і забезпечені.

Також висловилися голова Держенергонагляду Руслан Слободян і директор департаменту Держпраці Олександр Ігнатов, які в межах компетенції прокоментували власне бачення ситуації.

Підсумовуючи, Олексій Кучеренко подякував учасникам за аргументовані і конструктивні позиції та запевнив, що Комітет контролюватиме цю ситуацію. Головуючий окремо наголосив і звернув увагу Міненерго на необхідності якнайшвидшого прийняття порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, що відповідно до Закону України від 03.12.2020 № 1060-IX мав бути затверджений міністерством ще в серпні 2021 року.

Відеозапис наради: https://www.youtube.com/watch?v=gLU2pq22pQc

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25