Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» здійснив робочу поїздку на Волинь та Львівщину аби з представниками місцевої влади та бізнесу обговорити питання трансформації вугільних регіонів та нових можливостей розвитку.


Члени Комітету провели зустрічі з представниками бізнесу Нововолинської та Червоноградської громади. Головною темою обговорення були можливості для локального бізнесу в процесі трансформації вугільного регіону.

Для місцевого бізнесу державна політика трансформації вугільних регіонів означає можливість використання інфраструктури вугільних підприємств та їх трудових ресурсів, а також додаткові стимули для розвитку або створення нових бізнес-проектів.

На думку місцевої влади,  вугільні регіони можуть стати точками росту української економіки.

Сьогодні влада сприяє розбудові мережі індустріальних парків, де створюються нові підприємства, а отже з’являються додаткові робочі місця та сплачуються податки в місцевий бюджет. 

Наприклад в Нововолинську (Волинська область) вже працює індустріальний парк NOVO площею 20 га неподалік кордону з Польщею, який використовує інфраструктуру вугільної галузі.

Для Червонограду (Львівська область) розроблено концепцію індустріального парку «Червоноград» площею майже 90 гектарів. У перспективі розглядається також підведення від польського кордону до парку колії євростандарту з метою підвищення його конкурентоспроможні та покращення логістичних зв'язків.

Також розглядається проект будівництва комбікормового заводу в межах майбутнього індустріального парку на території Шахти №9 в с. Литовеж, (Володимирський район Волинська область).

«Індустріальні парки стали альтернативним варіантом розвитку мікрорегіону та його громад, з розробкою підзаконних нормативно-правових актів до Закону 1914, який передбачає податкові пільги для переробних підприємств, наш регіон стане більш привабливим для інвесторів», - сказав Борис Карпус, Голова Нововолинської міської ради.

Одним із напрямків розвитку бізнесу у вугільних регіонах є створення об’єктів «зеленої» генерації.

«Структурні зміни у вугільних регіонах, які відбудуться з впровадженням державної політики справедливої трансформації вугільних регіонів, принесуть Волині та Львівщині нові можливості для розвитку. Одна з таких можливостей – розвиток зелених технологій. Українська енергетика, адаптуючись під Європейський зелений курс, переходить все активніше на відновлювані джерелах енергії, локальний бізнес має цим скористатись», - сказав на зустрічі Голова Комітету Андрій Герус.

Прикладом бізнесу, який вже розробив інвестиційний план щодо проектів відновлюваної енергетики на Волині є українська холдингова компанія OKKO GROUP.

Компанія планує збудувати дві вітрові електростанції у Волинській області, загальною потужністю близько 350 МВт.

Проекти ВЕС здебільшого фінансуватимуться за рахунок іноземних кредитних коштів (до 70% від капітальних інвестицій).

«У воєнний час за розробку нових проектів візьметься не кожна компанія і не кожен інвестор буде готовий залучити кошти. Але я наголошую, що навіть під непрості проекти можливо знайти фінансування у західних партнерів», - сказав під час виступу Олексій Коненко керівник департаменту ВДЕ OKKO GROUP.

За словами представника компанії, стратегія OKKO GROUP полягає в розробці портфелю проектів ВДЕ, які стануть частиною вкладу компанії в «зелену» трансформацію української енергетики. 

Ознайомитись з презентацією проектів ВЕС на Волині можна за посиланням:  /uploads/documents/31113.pdf

Також в межах робочої поїздки Комітет у партнерстві з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) в Україні провів виїзне засідання у м. Нововолинськ (Волинської області). Головним питанням порядку денного виїзного засідання було обговорення трансформації вугільних регіонів та нових можливостей розвитку; енергоефективності та поширення зелених технологій.

Серед учасників виїзного засідання були представники профільних міністерств, органів місцевого самоврядування, керівництво державних підприємств вугільної промисловості, очільники профспілок.

Представники організації GIZ провели короткий лікнеп щодо визначення понять, які стосуються трансформації вугільних регіонів та представили проект «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України».

Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської ОВА презентував процес справедливої трансформації на Львівщині, а голови територіальних громад Волинської області, які мають на своїй території шахти, представили свої бачення процесу розробки Плану дій справедливої трансформації у Волинській області.

З матеріалами, презентованими на засіданні Комітету, можна ознайомитись за посиланням: /documents/doc_arch/74971.html

Голова підкомітету з питань вугільної промисловості Михайло Бондар та голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб у своїх виступах акцентували увагу на змінах у структурі місцевої̈ економіки, які виникають у вугільних регіонах при реалізації концепції державної цільової програми справедливої трансформації.

На завершення Голова Комітету Андрій Герус закликав місцеву владу займати проактивну позицію в пошуку можливостей для розвитку зелених технологій в регіоні та сприяти розвитку локального бізнесу.

Було наведено приклади реалізації проектів зелених технологій за участі місцевої влади: в м. Нововолинськ центральна міська лікарня включена до списку проектів МОЗ на встановлення СЕС, в с. Литовеж на даху центру надання адміністративних послуг найближчим часом буде встановлено сонячну електростанцію, с. Поромів працює над проектом СЕС для амбулаторії.

«Такі точкові проекти у вугільних регіонах є дуже знаковими прикладами. Це показує, як нові «зелені» технології можуть заміщати вугілля у виробництві електричної енергії. Саме з таких маленьких кроків складається трансформація вугільних регіонів», - зауважив Голова Комітету.

В кінці Андрій Герус від імені Комітету вручив Голові Литовезької сільської ради, Голові Поромівської сільської ради, Голові Нововолинської міської ради та Голові Червоноградської міської ради подяки за сприяння зеленій трансформації регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 12:55
25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53