Олександр Домбровський: «Можливість фінансування будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива розглядають інвестори зі США»

18 листопада 2016, 10:34

 

Сьогодні, 17 листопада,  у Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулася зустріч Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, в.о. Голови Комітету Олександра Домбровського та заступника голови Комітету Ольги Бєлькової з представниками Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій США та Банку Америки Merrill Lynch.

unnamed-11Мета візиту до України представників Корпорації Закордонних Приватних Інвестицій і Банку Америки Merrill Lynch  — проведення комплексної перевірки щодо можливості фінансування проекту будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Американську делегацію представляли: Стівен Джонстон, генеральний директор Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій; Ерік Джонсон, помічник генерального юридичного радника Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій; Кейт Швайгарт, директор Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій; Філіп Корот, генеральний директор Банку Америки Меріл Лінч (Bank of America Merrill Lynch);  Карл Валенстайн, партнер Морган, Л’юіс енд Бокіус (Morgan, Lewis & Bockius); Олександр Гордін, генеральний директор Брод Стріт Кепітал Груп (Broad Street Capital Group); Джейсм Ліндлі, Другий Секретар Посольства США; Ендрю Вот, Голова департаменту енергетики, Посольство США в Києві;  Мирослава Мирцало, Спеціаліст з питань торгівлі, сектор енергетики Посольства США.

Під час зустрічі Міністр енергетики та вугільної промисловості України та члени Комітету ознайомили американських партнерів із ходом енергетичних реформ та особливостями ядерної галузі в Україні.

Генеральний директор Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій Стівен Джонстон  сказав:

Сподіваюся, що наша робота призведе до успішного фінансування проекту в найближчий час.

У свою чергу,  генеральний директор Bank of America Merrill Lynch  Філіп Корот  зазначив:

— Працювати з такою компанією, як НАЕК «Енергоатом», є великою честю для нас. Для успішної реалізації проекту необхідне спільне партнерство українського уряду, НАЕК «Енергоатом», Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій та інвесторів.

В.о. Голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський наголосив на актуальності проекту, що обговорюється:

— Будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження Чорнобильської АЕС – це унікальний та дуже важливий проект. Його метою є удосконалення системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних АЕС шляхом спорудження власних потужностей для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива за концепцією «відкладеного рішення». Реалізація даного проекту є однією з основ забезпечення енергетичної безпеки нашої держави. Адже сьогодні Україна залежить від послуги з вивезення відпрацьованого ядерного палива в Російську Федерацію. Крім того, на дані послуги наша країна витрачає близько 200 млн доларів США в рік. Тому проект будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива є економічно доцільним.

Олександр Домбровський також підкреслив політичну необхідність реалізації даного проекту:

— Сьогодні Україна робить значні кроки для забезпечення енергетичної безпеки: реформування енергетичних ринків, забезпечення незалежності енергетичного регулятора, зменшення обсягів споживання природного газу, диверсифікація джерел постачання природного газу та ядерного палива. Проте, в питанні поводження з відпрацьованим ядерним паливом ми повністю залежимо від Російської Федерації. Тому реалізація проекту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження Чорнобильської АЕС дасть нам змогу відірватися від монополізму Російської Федерації та зміцнити енергетичну безпеку.