Олександр Домбровський: “Необхідно змінити парадигму розвитку зеленої енергетики в Україні”.

11 жовтня 2017, 08:59

Олександр Домбровський: “Необхідно змінити парадигму розвитку зеленої енергетики в Україні”

 

Сьогодні, 10 жовтня,  в Комітеті Верховної Ради України з питань паливного енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся круглий стіл “Нові підходи до стимулювання виробництва енергії з відновлюваних джерел”.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, голова НКРЕКП,  представники Держенергоефективності, ЄБРР, Представництва ЄС та Посольства Великої Британії в Україні, енергетичні компанії, експерти та ЗМІ.

 

Відкриваючи засідання круглого столу,  Олександр Домбровський, Перший заступник Голови Комітету ПЕК наголосив на тому, що  в Україні є чинний закон, який регулює питання розвитку генерації з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ),  і ніхто не має права змінювати “правила гри” для інвесторів:

        " Нині світ надзвичайно динамічний. Відновлювана енергетика розвивається дуже швидко: суттєво зростають інвестиції в галузь, колосально зростає встановлена потужність об’єктів ВДЕ, зменшується собівартість виробництва одного кіловата електроенергії. Тому, у світі вже використовуються різні підходи та інструменти для стимулювання розвитку галузі відновлюваних джерел енергії. Ми маємо використовувати найкращі практики в Україні для реалізації потенціалу ВДЕ". 

 

Парламентарій звернув увагу на значну диспропорцію між обсягами генерації з ВДЕ та обсягами платежів на енергетичному ринку:

-          "За результатами першого півріччя 2017 року, в загальному обсязі генерації в Україні ВДЕ посідають приблизно 1,4%, а  обсяг коштів, які ВДЕ забирає з ринку, - 8%. Необхідно змінити парадигму розвитку зеленої енергетики в Україні".

 

Обговорюючи нові можливі підходи до стимулювання виробництва енергії з ВДЕ, Олександр Домбровський зазначив,  що вкрай важливо усвідомлювати, чиї інтереси мають бути ключовими на енергетичному ринку:

-          "Є інтереси інвесторів, є інтереси держави - з точки зору енергетичної безпеки, але, на мою думку, ключовим має стати інтерес громадянина, який є споживачем. Все інше повинне служити одній меті - надати найдешевшу та найякіснішу послугу громадянину України".

 

Довідка. Відповідно до чинного законодавства України,  вартість одного кіловату електричної енергії, генерованої з ВДЕ, в залежності від типу генеруючих потужностей та дати введення в експлуатацію складає від 0,1809 євроцента до 0,2003. Такий порядок цін прикріплено до курсу євро та гарантовано до кінця 2029 року.