ПРЕС-РЕЛІЗ круглого столу від 18 грудня 2017 року.

21 грудня 2017, 09:37

18 грудня 2017 року в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся круглий стіл на тему: «Презентація проекту закону про державну політику з енергетичної безпеки».

 Для участі в роботі круглого столу були запрошені депутати профільних комітетів Верховної Ради України, представники Міністерства закордонних справ, Посольства Великої Британії в Україні, Посольства США, НАК «Нафтогаз України», НЕК «Укренерго», НАЕК «Енергоатом», Дипломатичної академії України, профільних неурядових організацій та провідних ЗМІ.

Завданням круглого столу було обговорення викликів національній та енергетичній безпеці, які мають регулюватися законодавством України, а також інструментів, котрі необхідні для посилення енергетичної безпеки країни.

За словами Олександра Домбровського, в. о. Голови Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, наразі питання енергетичної безпеки прописано в багатьох законах, але дуже фрагментарно: «Безсумнівно, нам потрібно це все систематизувати. І в питанні енергетичної безпеки нам потрібна підтримка, взаєморозуміння і жорстка позиція Європейського Союзу».

Ганна Гопко, Голова Комітету у закордонних справах, теж наголосила на необхідності сильної підтримки з боку ЄС. Вона також привітала всіх із призупиненням реалізації проекту «Північний потік-2», зазначивши при цьому, що призупинення Nord Stream 2 також э результатом дії американських санкцій, а українська сторона продовжує робити все, щоб цей проект не відбувся.

Андрій Коболєв, Голова правління НАК «Нафтогаз України», додав: «ГазопровідТурецький потік” – це даність. Він буде побудований наступного року. Будівництво «Північного потоку-2» – це під питанням. У випадку, якщо воно буде реалізоване, левова частина нашої ГТС стане непотрібна ? це треба розуміти. Це стосується енергобезпеки нашої країни. Саме тому ми в “Нафтогазі” вважаємо, що збереження транзиту територією України є однією з головних вимог якісного проведення анбандлінгу. Єдиним критерієм якісного анбандлінгу може бути наступне – чи залучили ми європейського партнера до управління україснькою ГТС чи ні», підсумував пан Коболєв.

У свою чергу Наталія Кацер-Бучковська, Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій, наголосила на тому, що станом на зараз в Україні відсутня єдина політика в галузі енергетичної безпеки та єдине бачення органів влади щодо цього питання: «Наразі досягнення в сфері енергетичної безпеки – це досягнення окремих людей, а не інституцій. І тому наразі наше завдання – створити інституцію, яка буде відповідальна за це питання. Саме сьогодні ми стикаємося з гібридним загрозами, і нам вкрай потрібно мати інституцію та людей, відповідальних за питання енергобезпеки. Це важливо для того, щоб реформи ставали незворотними».

«Ми повинні бути проактивними. Тому цим законом та цією інституцією я хочу започаткувати цей процес», додала народний депутат.

Ольга Бєлькова, заступник Голови Комітету з питань ПЕК, додала: «Сутність енергетичної безпеки полягає в гарантуванні безперервного постачання ресурсів за доступними цінами. Це про домашню роботу України, яка має забезпечити сама себе всіма ресурсами. У довгостроквій перспективі це означає, що ми маємо залучати інвестиції у всі галузі енергетики».

У свою чергу, Джон Пол Шютті, радник з економічних питань, т.в.о. заступника голови Місії США в Україні, заявив: «Енергобезпека важлива для всього світу. Для України вже давно, ще за часів незалежності, а особливо у зв’язку з агресією Росії з 2014 року. Ми надаємо допомогу Україні, особливо в енергосекторі, для того, зокрема, щоб створити здоровий енергетичний сектор і для того, щоб Україна мала правильну стратегію».

І Джон Пол Шютті, і Кейті Котрел, Перший секретар Посольства Великобританії, наголосили, що підготовка законопроекту про енергетичну безпеку в Україні є дуже гарним знаком для всього енергосектору.