27 вересня 2019 року відбувся Круглий стіл щодо проблем "Зеленої генерації"

Комітет
08 жовтня 2019, 19:41

 

 

У п'ятницю 27 вересня на базі Комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг був проведений круглий стіл, де було обговорено про проблеми з фінансуванням «зеленої» генерації, а також заявлено про необхідність законодавчих змін (в тому числі стосовно поточних проектів).

Варіанти змін, які обговорювалися на круглому столі:

- ретроспективне урізання тарифу (найменш бажаний варіант);
- новий податок до державного бюджету на існуючі станції (windfall tax, спеціальний збір з виручки до 2030 року). Зменшення акцизу на електроенергію на суму такого податку;
- податок на існуючі станції в місцеві бюджети (2%-3% від доходу);
- обмеження термінів Pre-PPA, які передбачають використання «зеленого» тарифу, починаючи з 2020-го року;
- зміна «зеленого» тарифу з 2020-го року для нових станцій

- додатковий екологічний податок на викиди СО2, як джерело фінансування «зеленої» генерації

Учасниками наради було відзначено, що такі зміни, імовірно, можуть стосуватися СЕС і ВЕС, які введені в експлуатацію в 2017-2019рр (чим пізніше введені / чим дешевші технології, тим вищий податок).

Також податок, ймовірно, буде змінюватися в залежності від потужності станції (вище потужність - вища ставка податку).

Як орієнтир було озвучено збереження окупність проектів на рівні 6-6,5 років і IRR близько 15% (з урахуванням боргового капіталу).

В Україні вже мав місце дефолт за платежами «зеленим» в червні-липні цього року. Очевидно, поточна модель підтримки «зелених» не зможе існувати тривалий час. За підрахунками експертів, вже у кінці 2019 року у ДП «Гарантований Покупець» величина чистого прибутку буде недостатня, щоб здійснювати всі платежі «зеленій» генерації. Таким чином, визріває очевидна необхідність законодавчих змін з метою забезпечення довгострокового розвитку відновлювальної енергетики.

 

У найближчі дні буде оголошено засідання робочої групи по напрацюванню конкретних законодавчих змін.