19 травня 2020 року Верховною Радою України було прийнято Закон про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії.

Комітет
20 травня 2020, 14:05

 

Закон направлений на відновлення вимог законодавства у сфері використання ядерної енергії,  міжнародних зобов’язань України та норм МАГАТЕ  шляхом не поширення дії законів «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»  на діяльність у сфері використання ядерної енергії та державний нагляд за дотриманням вимог безпеки використання ядерної енергії, а здійснення цієї діяльності відповідно до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

Слід зазначити, що Посол Європейського Союзу в Україні пан Матті Маасікас висловив підтримку Закону, який буде гарантувати незалежність ядерного регулятора, що стане запорукою подальшої реалізації Угоди із Євроатомом про механізми надання позики у розмірі 300 млн. євро для реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій.