Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії".

14 липня 2020, 09:22

13 липня, на позачерговому засіданні, Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №3199 "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії".

Законопроект підтримало 242 народних депутатів. 

Передумовою прийняття цього законопроекту стало стрімке зростання генеруючих потужностей альтернативної енергетики, яке призводить до суттєвого профіциту електричної енергії. Як зазначається в пояснювальній записці, при незмінному рівні споживання електричної енергії в країні, зростаючий обсяг електроенергії, виробленої з альтернативних джерел, витісняє інші види генерації. Таке витіснення стосується в першу чергу електричної енергії, виробленої атомними станціями, оскільки теплоелектростанції та гідроенергетика здатні до швидкого та безпечного маневрування потужностями.

Як зазначив Юрій Камельчук, один із авторів законопроекту, доповідаючи перед народними депутатами: «Систематична недозавантаженість та зупинка блоків державі обходяться мільярдними збитками, а один з найбільших виробників електроенергії «Енергоатом» може стати фактично банкрутом».

Аби не зменшувати обсягу електричної енергії, що виробляється атомними станціями, що в свою чергу ставить під загрозу енергетичну та національну безпеку України, авторами законопроекту пропонується використати механізм стимулювання виникнення нових потужних споживачів електричної енергії. Таким новим споживачам пропонується надати можливість укладати довгострокові договори (не менш ніж на 5 років) із державними підприємствам, а також господарським товариствами, частка держави в статутному капіталі яких становить 50% та більше.

Згідно проекту Закону, через цей механізм НАЕК «Енергоатом» отримає можливість реалізовувати додатковий обсяг електроенергії споживачам, які підпадають під такі критерії:

- мають на меті створення нових об’єктів з подальшою їх експлуатацією, сукупна проектна потужність яких складає 100 МВт та вище;

- умови споживання таких об’єктів відрізняються сталим споживанням, прогнозованістю та мінімальним ризиком небалансу;

- господарська діяльність таких підприємств (основний виробничий процес) не пов’язаний з викидами парникових газів.

Ціна продажу такого обсягу електричної енергії буде визначатись за результатом аукціону, при цьому мінімальна/стартова ціна продажу встановлюється Регулятором.

Також Кабінетом Міністрів України буде розроблено Порядок підтвердження відповідності підприємства-споживача вищезгаданим критеріям та Порядок проведення спеціальних аукціонів, основні нормативні документи, що описуватимуть такі аукціони.

За словами доповідача, законопроект не лише допоможе усунути обмеження в ОЕС України, які зокрема впливають на повноцінну роботу НАЕК «Енергоатом», а й сприятиме побудові великих технопарків, дозволить поступово диверсифікувати економіку України, зробить її більш інноваційною та сучасною.

«Інвестиції в будівництво технопарку і установка обчислювального обладнання потужністю 500 мегават складують не менше ніж 700 мільйонів доларів. І великі компанії уже готові до таких інвестицій, тільки одна компанія Google офіційно повідомила, що протягом наступних кількох років інвестує 3 мільярди євро в європейські дата-центри. Для "Енергоатому" це мільярди гривень додаткового доходу», - підкреслив Юрій Камельчук.

Ініціаторами законопроекту є члени профільного Комітету: Анна Скороход, Дмитро Припутень, Максим Єфімов, Остап Шипайло, Юрій Камельчук.

Детально ознайомитись із законопроектом можна за посиланням.