Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі"

Комітет
16 квітня 2021, 09:50

15 квітня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі». Проект Закону зареєстровано за 3364-1-д.

 

Метою цього Закону є здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» згідно європейських правил. Сертифікація НЕК «Укренерго» є необхідною умовою для інтеграції Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України до енергомережі континентальної Європи ENTSO-E.

 

Зокрема, Законом передбачається:

- запровадження правил, які забезпечують проведення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» за європейськими правилами;

- спрощення процедур експорту-імпорту електроенергії між Україною та країнами ЄС;

- введення обов’язку для генеруючих компаній, які знаходяться у комунальній власності, продавати електроенергію виключно через конкурентні аукціони.

Також цим Законом Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг надано повноваження обмежувати імпорт електроенергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (з Росії та Білорусі).

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький висловив вдячність Голові Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрію Герусу, ініціатору законопроекту, та усім народним депутатам, які доклали зусиль для ухвалення цього важливого Закону.