Члени Комітету звернулись до Уряду щодо необхідності продовження терміну дії ПСО для виробників теплової енергії

Комітет
21 квітня 2021, 16:14

 
Народні депутати – члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг звернулися до Кабінету Міністрів України з пропозицією ініціювати терміновий розгляд питання продовження терміну дії ПСО для виробників теплової енергії до вирішення проблем формування їх критичної заборгованості за використаний природний газ та створення передумов їх виходу з кризового стану.

Як зазначається у зверненні, в умовах карантинних обмежень, які негативно позначаються на фінансовій стійкості населення, закінчення дії Положення про ПСО може спричинити загрозу утворення значної кількості проблемних ситуацій для підприємств ТКЕ в усіх населених пунктах України, що і без того знаходяться у критичному стані.

Нагадаємо, відповідно до статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», з метою забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу на суб’єктів ринку природного газу у виключних випадках та на визначений строк можуть покладатися спеціальні обов’язки в обсязі та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

На виконання цієї норми, Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 19 жовтня 2018 року № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу».

Водночас, згідно пункту 3 зазначеної постанови (з урахуванням редакції Постанови Кабінету Міністрів України № 303 від 24.04.2020), покладений обов’язок постачати виробникам теплової енергії природний газ на умовах та у порядку, що визначені цим Положенням, завершується 1 травня 2021 р.

Таким чином, після закінчення терміну дії даної норми, сегмент виробників теплової енергії, які здійснюють виробництво теплової енергії для всіх категорій споживачів, повинен буде функціонувати на ринкових умовах.