Досягнення стійкості енергетичної системи має стати ціллю для всієї країни – Андрій Герус

30 січня 2023, 13:32

Станом на сьогодні виробництво електроенергії в Україні складає близько 12 тис МВт, дефіцит потужності залишається суттєвим – на рівні 4,5 тис МВт. У зв’язку з цим, оператори систем розподілу (обленерго) продовжують застосовувати графіки відключень.

 

За словами Голови Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса, особливо складна ситуація залишається в Одеській області.

 

«В принципі, складність ситуації вимірюється тяжкістю пошкоджень об’єктів енергетичної інфраструктури під час ракетних обстрілів», - зауважив Голова Комітету.

 

За словами Андрія Геруса, енергетична система перебуває під постійною загрозою обстрілів. Відповіддю на цю загрозу має бути створення мережі розподіленої генерації електроенергії.

 

Така мережа має складатися з сотень малих електростанцій, що допоможе нашій енергосистемі диверсифікувати генерацію і убезпечити енергетичні об’єкти від масштабних пошкоджень.

 

«Мова може йти про сотні мегават нових потужностей. Такі малі електростанції можуть запускати муніципалітети, приватні та державні підприємства», - сказав Андрій Герус.

 

Досягнення стійкості енергетичної системи та підвищення її гнучкості має стати основною ціллю для всієї країни.