За ініціативи Голови Комітету Андрія Геруса та керівника робочої групи щодо спрощення приєднань до електричних мереж Анатолія Костюха, в Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 17 травня відбувся круглий стіл на тему: «Реформа приєднання до електричних мереж: від бюрократії до реального спрощення».

У заході взяли участь народні депутати – члени Комітету, представники міністерств, бізнес-асоціацій, операторів систем розподілу електричної енергії (далі – ОСР, раніше - обленерго), громадські та експертні організації.

Метою проведення круглого столу було обговорення концепції реформи приєднання електроустановок замовників до електричних мереж. Голова Комітету наголосив, що цей захід має бути політичним сигналом для енергетичної індустрії, адже питання приєднань до електричних мереж є надзвичайно важливим для розвитку економіки країни.

«Для України це досить гостра проблема і її вирішення може дати дуже багато плюсів для розвитку економіки. В нас може збільшуватись ВВП країни за рахунок того, що з’являтимуться нові виробничі потужності, нові робочі місця, нові платники податків і, відповідно, нові доходи до бюджету», - зазначив Андрій Герус.

В першій частині круглого столу учасники обговорили проблематику приєднань до електричних мереж. З детальним аналізом роботи операторів систем розподілу в 2020 році виступив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Коваленко та Голова Комітету Андрій Герус.

Серед основних проблеми Регулятор виділив:

- тривалі строки приєднання через велику кількість і значну складність процедур;

- нав’язування ОСРом укладення додаткових угод і договорів на приєднання;

- виставлення ОСРом додаткових платежів разом з рахунком на оплату вартості робіт з приєднання;

- недостатню пропускну здатність електричних мереж (це питання сьогодні врегульовується запровадженням стимулюючого регулювання).

Дмитро Коваленко зауважив, що не менш важливою за значимістю проблемою при приєднанні електроустановок замовників до електричних мереж є низька обізнаність самих замовників і бажання «узгодити через домовитись» замість того, щоб слідувати формальній процедурі. За словами члена Комісії, це призводить до зловживань з боку певних ОСРів.

Андрій Герус, в свою чергу, презентував учасникам круглого столу рейтинг п’яти найбільш успішних і найменш ефективних ОСРів (на основі звітності ОСРів за 2020 рік).

За середньою кількістю днів на приєднання найкращий результат показали ПрАТ Рівнеобленерго – 20 днів (стандартне приєднання) та АТ Житомиробленерго – 35 днів (нестандартне приєднання). Найгірший результат показали ПАТ Запоріжжяобленерго – 249 днів (стандартне приєднання) та АТ Чернівціобленерго – 476 днів (нестандартне приєднання).

За кількістю стандартних та нестандартних приєднань лідирує АТ ДТЕК Дніпровські електромережі - 7 255 та 1560 приєднань відповідно, значно відстає за показниками ПрАТ ПЕЕМ ЦЕК – 166 (стандартне приєднання) та АТ Вінницяобленерго – 2 (нестандартне приєднання).

За величиною замовленої? до приєднання потужності за наданими послугами з приєднання найбільший результат показали ПрАт ДТЕК Київські регіональні електромережі107 МВт (стандартне приєднання) та ПАТ Запоріжжяобленерго – 152 МВт (нестандартне приєднання). Найменший результат показали ПрАТ ПЕЕМ ЦЕК – 1,6 МВт (стандартне приєднання) та АТ Вінницяобленерго – всього 0,6 МВт (нестандартне приєднання).

 «З аналізу діяльності ОСРів видно наскільки по-різному вони працюють, хоча на всій території України діють однакові правила. Звичайно, проблема оформлення документації, отримання погоджень, процедура із землевідведенням під будівництво об'єктів електричних мереж гальмує процес, наш законопроект передбачає в цій частині спрощення, але наполовину успіх залежить від самих компаній», - прокоментував Андрій Герус.

В другій частині круглого столу учасники обговорили проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж (реєстр. №5009 від 03.02.2021 р.) та представили свої пропозиції щодо успішної реалізації реформи приєднання до електричних мереж.

За результатами розгляду питань, представлених на круглому столі, було прийнято рішення про продовження обговорення реформи процесу приєднання електроустановок замовників до електричних мереж в рамках робочої групи під головуванням народного депутата – члена Комітету Анатолія Костюха.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29