18 грудня 2018 року у Києві проходив Інвестиційний Форум Україна-ЄС з відновлюваної енергетики.

26 грудня 2018, 17:04

18 грудня 2018 року у Києві проходив Інвестиційний Форум Україна-ЄС з відновлюваної енергетики. Організаторами заходу були – Європейська Комісія, Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Державне агентство з енергоефективності і енергозбереження України та аналітичний центр “Dixi Group”.

Форум відкрив представник Європейської комісії з енергетики п. Томас Герасимос. У вітальному слові п. Т. Герасимос поінформував учасників Форуму про нову роль відновлюваної енергетики у світі та ті очікування, які покладаються на цю сферу. 

«Всі країни спрямовують свої дії на те, щоб зменшувати рівень викидів і збільшувати долю відновлюваної енергетики», – відзначив представник ЄК.

Серед основних переваг відновлюваної енергетики є такі:

·  підвищення зайнятості населення;

·  інноваційний технологічний розвиток;

·  зменшення залежності від імпортних традиційних енергоресурсів;

·  формування міцної «зеленої» економіки;

·  зменшення шкідливих викидів вуглецю.

Посол ЄС в Україні п. Хюг Мінгареллі у своєму вітальному слові наголосив: «Україна стоїть на шляху реформування енергетичного сектора і ЄС підтримує всі реформи, які відбуваються в секторі енергетики України».

«Ми розуміємо що ці процеси є складні і вирішувати їх складно. Однак ми підтримуємо виконання цілей в Угоді про асоціацію, таких як Закон про ринок електроенергії, Закон про ринок газу», – підкресли п. Мінгареллі

Крім того, він відзначив і позитивний вплив розвитку відновлюваних джерел енергії на економіку.

В.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський відзначив, що за останні чотири роки в «зелену» енергетику інвестували понад 1 млрд доларів.

«Це єдиний сектор, куди ідуть такі великі інвестиції. Куди стоїть черга із внутрішніх і зовнішніх інвесторів», – підкреслив Олександр Домбровський.

Він також акцентував увагу на тому, що важливо почути досвід європейських партнерів, почути про помилки ЄС, щоб не повторювати їх, а також знайти формулу, яка б дала швидкі темпи енергетичної і економічної модернізації України.

Тематична сесія І. Можливості та цілі України у сфері відновлювальної енергетики в Україні

В.о. Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський зазначив, що за останній час в Україні прийнято багато стратегічних документів. Це і "Енергетична стратегія до 2035", і закони про ринок електричної енергії, фонд енергоефективності. Україна продовжує виконання Третього енергетичного пакету та Угоди про асоціацію. Він також наголосив, що Україна приєдналася до IRENA, Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії, до якого входять159 країн-членів, що дало поштовх в подальшому русі Україну в бік впровадження відновлювальної енергетики.

О.Домбровський відмітив, що за рахунок найновітніших технологій зелена енергетика випереджає створення нових потужностей в традиційний енергетиці, зменшується вартісті її виробництва за останні 7 років.

Під час виступу, Олександр Домбровський розповів також про положення законопроекту щодо нової системи підтримки ВДЕ (8449-д).

Ключовими положеннями законопроекту є аукціонна підтримка проектам будівництва ВДЕ задля  створення конкурентних засад та зменшення навантаження на ціну електричної енергії.

Представник Кабінету Міністрів України зазначив, що до 2030 частка відновлювальної енергетика має зрости до 11%, до 2035 - до понад 35% зеленої енергетики. Передбачається, що станом на 1 січня 2019 року в Україні вже буде більше 2 ГВт потужностей з новими енергетичними технологіями.

Також у планах Уряду є зниження вартості вироблення зеленої енергетики.

В Уряді вважають, що на даний момент зелений тариф  на сонячну енергетику завищено і його можна зменшити з 2020 року на 25% з подальшим зниженням на 2-5% наступні 3 роки. Що стосується вітрової енергетики, то її тариф також можна зменшити до 2020 року на 1,5% з подальшим зниженням.

Важливим також є зниження рівня викидів в порівнянні з минулими роками. Кабмін розробляє стратегію щодо продовження зменшення цих викидів.

Після започаткування впровадження проекту будівництва сонячної генерації у Чорнобильській зоні, розробляються інші важливі проекти з залученням ЄБРР та інших міжнародних інституцій.

Пан Гурбуз Гонул, В.о. Директора відділу підтримки країн та партнерства, Міжнародного Агентства з відновлюваної енергетики (IRENA) у своєму виступі зазначив, що 24 лютого 2018 року Україна набула повноправного членства в Міжнародному агентстві з відновлюваної енергії (IRENA) - організації, яка накопичує кращий міжнародний досвід та має унікальну базу знань про нові технології та тенденції їх впровадження в галузі відновлюваної енергетики.

Україна має економічно вигідний потенціал для розміщення нових ВДЕ і здешевлення «зеленої» електроенергію для суспільства, прозора висока конкуренція між інвесторами надасть стабільність та впевненість для розвитку ВДЕ на довгострокову перспективу.

Віце-президент Європейської Комісії п. Марош Шефчович у відео-зверненні відзначив дружній клімат для інвесторів в Україні, який матиме  позитивний вплив не лише на енергетичний сектор, але і на економіку та все суспільство в цілому.

"Зміни не можуть відбуватися дуже швидко. Треба враховувати і зміни в світі", – підкреслив він.

Як основні цілі п. Шефчович відзначив: розширення використання відновлювальної енергетики у секторах виробництва та транспорті, а також заохочення до інвестицій не лише у генерацію, а й у зберігання відновлювальної енергетики.

До форуму приєдналася також співачка Руслана Лижичко, яка закликала не лише підтримувати відновлювальну енергетику, а й пояснювати її важливість друзям і знайомим.

 

Тематична сесія ІI. Політичні та регуляторні засади відновлювальної енергетики

Керівник відділу, Політики з питань відновлювальної енергетики, уловлювання та зберігання вуглецю (ССS), Генеральний директорат з питань енергетики, Європейської Комісії – Паула Абрю Маркез, закликала присутніх звернути особливу увагу на запровадження нових політик щодо скорочення викидів вуглецю. 

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства – п. Янез Копач, поінформував присутніх про значні оновлення у європейському законодавстві, нові цілі для країн-членів Енергоспівтовариства.

Окремо пан Я. Копач зауважив про необхідність поширення на сферу ВДЕ умов реальної конкуренції, а також наголосив на проблематиці державної підтримки.

В.о. директора у директораті ринків та практики надання допомоги: енергетика та навколишнє середовище, Генерального директорату з питань конкуренції,  Європейської Комісії –п.  Йоганнес Любкінг, зазначив, що Україна досягла значних успіхів останнім часом, прийнято багато стратегічних документів.

«Це і "Енергетична стратегія до 2035", і Закон про ринок електричної енергії. Україна продовжує виконання Третього енергетичного пакету та Угоди про асоціацію», –  наголосив пан Й. Любкінг.

 

Тематична сесія III. Інтегрування відновлювальної енергії - умови для інвестування

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук презентував досягнення та плани України у цій сфері.

«У 2017р. Україна вже здобула майже 7% «зеленої» енергії. Цього вдалося досягти завдяки впровадженим відповідно до практик ЄС законодавчим стимулам, які ще у 2015 р. активізували ринок, підвищили інтерес інвесторів та дозволили за всі ці 4 роки залучити більше 1,5 млрд євро інвестицій у вітчизняні «зелені» проекти», - зауважив С.Савчук.

Він також нагадав, що Україна приєдналася до Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), до якого входять159 країн-членів, що дало поштовх в подальшому русі Україну в бік впровадження відновлювальної енергетики.

Пан Лорент Шмітт, генеральний Секретар, ENTSO-E (Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії), звернув увагу на проблемах, які пов’язані з розвитком мереж між країнами – членами ЄС, а також на ускладнення у роботі, які викликані проблемою концентрації та нерівномірного охоплення різних територій. 

Виконуючий обов'язки головного виконавчого директора, Національна енергетична компанія «Укренерго» – Всеволод Ковальчук, представив цікаву презентацію присвячену інтеграції енергії з відновлювальних джерел до енергетичної системи України, у якій закликав присутніх зважати на План розвитку мереж та вимоги до учасників ринку. 

Ключові позиції від крупних інвесторів були представлені на Форумі директором Департаменту енергетики Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD) – Гаррі Бойд-Карпентером, який зазначив, що сьогодні можна говорити про те, що поширення практик з декарбонізації економіки надає ознак сталості економіці в цілому.

«Нам необхідно розвивати довгострокові ринки, де будуть діяти прогнозовані правила, а тарифи будуть сталими та мати некритичний влив для кінцевих споживачів», – підкреслив він.

Спікер також підкреслив важливість рівня достатньої прозорості у потужності мереж та резервів таких потужностей, аби інвестор розумів, що енергію вироблену на його потужностях буде надано у мережу.  

Тематична сесія IV. Інноваційне майбутнє відновлювальної енергетики

 Ще 5 років тому мало хто чув про водень та його використання, думав, що це небезпечно, але це не так. Експерт з використання водню, який доклав багато зусиль у цій галузі, Барт Бебюк розповів про це детальніше.

Водень має такі основні плюси - це зберігання (він довго зберігається і може зберігатися під землею) та секторальна інтеграція (існує багато секторів, де він використовується - опалення, транспорт та ін.)

Також п. Барт Бебюк інформував учасників Форуму про 31 проект, на які витрачено 98 мільйонів. У них є багато партнерів в Україні і вони сподіваються, що співпраця буде зростати адже водень використовується усе активніше. Його можна добувати, продавати і він є екологічно чистим,. На думку п. Бебюка, це технологічний прорив.

Водень використовується в транспортному секторі - машин, що використовують водень в якості палива, стає більше. Вже досить багато станцій для заправок автомобілів, а 28 країн у Європі вже погодились використовувати цей вид палива. У той же час це працює і у секторі залізних доріг.

Що стосується опалення та охолодження - на сьогодні вже є понад тисяча об’єктів, які працюють на водні. І цей вид палива вже зайшов у будинки звичайних громадян.

Як зазначив президент Energy Watch Group Ханс-Йозеф Фелл, відновлювальну енергетику слід концентрувати там, де більше викидів.

 Великі компанії вже думають про 100% перехід на відновлювальну енергію.

Якщо Україна не слідуватиме цьому прикладу, то продовжить бути залежною від країн-сусідів.

На його думку, відновлювальна енергетика у всіх галузях економіки можлива. Але для цього потрібно докласти багато зусиль.

Його пропозиція полягає у наступному: інтегрувати сонячну та вітрову енергетику до мережі. "Ми не маємо інвестувати лише в парки. Якщо це не буде зроблено, поставлені цілі не будуть виконані", - відзначив він.

Що потрібно Україні для переходу для переходу на відновлювальну енергетику до 2050 року розповів провідний науковий співробітник НАН України Олександр Дячук. Це 5 ключових опцій: безпека і довіра, інтеграція українського енергетичного ринку до європейського, зміни клімату,- енергоефективність,  дослідження, інновації та розвиток конкуренції.

Він зазначив, що Україні поставили вищі вимоги і цифри до 2030 року, ніж того вимагає Енергетичне співтовариство. Тому цілі України у сфері відновлювальної енергетики є доволі амбітними.