21 лютого 2024 року. Засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Опубліковано 20 лютого 2024, о 16:01
Результати засідання Комітету 21 лютого 2024 року:

- Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності (реєстр. 10393) у першому читанні за основу.

Розробка законопроекту зумовлена необхідністю чіткого врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у частині формування та реалізації державної політики, зокрема, у сфері енергетичної ефективності, оскільки, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2023 р. 153 «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади у сфері енергоефективності» відбувся перерозподіл частини повноважень між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерством енергетики України та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України.

У законопроекті передбачається, зокрема: визначення термінів «декарбонізація»; «місцевий енергетичний план»; «ціль з декарбонізації»; класифікація місцевих енергетичних планів; запровадження з метою забезпечення енергетичного маркування енергоспоживчої продукції енергетичних етикеток тощо.

- За ініціативою членів комітету розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо державного енергетичного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання (реєстр. №10403) відбудеться після його обговорення на робочій нараді за участю органів місцевого самоврядування та центральних органів виконавчої влади.

- Затвердити звіт про роботу Комітету за 10-ту сесію (відповідно до ст. 53 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

Питання, з яких Комітет не головний:

- Пропонувати головному Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва внести проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації (реєстр. №11019) на розгляд Верховної Ради України для прийняття його за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок. 

- Пропонувати головному Комітету з питань екологічної політики та природокористування внести проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року (реєстр. №6227) на розгляд Верховної Ради України для його прийняття за основу у першому читанні. 

- Пропонувати головному Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування внести проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення термінології у відповідність із законодавством у сферах містобудівної діяльності та дорожнього господарства (реєстр. №10182) на розгляд Верховної Ради України для прийняття його за основу у першому читанні.

Розгляд кандидатур до складу конкурсної комісії НКРЕКП (відповідно до ст.8 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг»), а також заслуховування інформації директора ПАТ Укрнафта С.Корецького щодо результатів роботи компанії за 2023 рік перенесено.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку