17 червня 2024 року. Засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Опубліковано 14 червня 2024, о 14:36

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг розглянув на своєму засіданні 17 червня 2024 року проект Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4   Хмельницької атомної електричної станції» (реєстр. № 11146 від 03.04.2024 р.), внесений Кабінетом Міністрів України.

У засіданні взяли участь :

Міністр енергетики України – Герман Галущенко, Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» - Петро Котін, Голова – Головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України – Олег Коріков та члени Комітету.

Вищезазначений законопроект внесено Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення».

Законопроектом передбачається:

- будівництво двох водо-водяних реакторів під тиском на 1000 МВт кожний;

- визначення ставки збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 0,5 відсотка вартості будівництва кожної установки.

Під час обговорення народними депутатами України - членами Комітету було наголошено, що питання є актуальним та потребує більш детального техніко-економічного обґрунтування під час його підготовки до другого читання.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4  Хмельницької атомної електричної станції включити до порядку денного сесії та внести його на розгляд Верховної Ради України для прийняття у першому читанні за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку