30 березня 2016 року відбулося засідання  Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на якому розглядався законопроект «Про ринок електричної енергії України» (реєстр. №4196 від 10.03.2016, внесений Кабінетом Міністрів України).

На засідання Комітету були запрошені представники Світового банку, МВФ, ЄБРР, Представництва ЄС в Україні, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Міненерговугілля. НКРЕКП, Антимонопольного Комітету, енергетичних компаній, громадських організацій, фахівці в сфері енергетики, експертне середовище.

http://dombrowskiy.com/wp-content/uploads/2016/03/97d8da70-3fd9-4b40-86e5-00e378f0a001-300x154.jpg

Розпочинаючи розгляд цього законопроекту, перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський подякував за допомогу в  його підготовці Директору Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янезу Копачу, Керівнику третього відділу програм допомоги "Енергетика, транспорт та навколишнє середовище" представництва Європейської Комісії в Україні Вальтеру Треттону та всім іншим європейським партнерам.

Олександр Домбровський  наголосив, що результатом спільної роботи над законопроектом має стати прийняття Верховною Радою України максимально збалансованого проекту закону, який буде відповідати як вимогам Третього Енергетичного пакету ЄС так і потребам суспільства, що електроенергія є тим товаром, який вільно на конкурентних засадах продається на енергоринку і цей ринок є привабливим для інвесторів, і є впевненість у тому, що вразливі  споживачі  цього товару є захищені.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач також підкреслив, що основним пріоритетом є прийняття якісного законопроекту, який буде працювати на користь кінцевих споживачів. Янез Копач підтвердив позицію Олександра Домбровського щодо прискіпливої уваги до вторинного законодавства з метою його найшвидшої підготовки.

http://dombrowskiy.com/wp-content/uploads/2016/03/3fc18e17-1bf3-49c3-ac63-e33ec0e12e5a-1024x767.jpg

Голова підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Лев Підлісецький зазначив, що важливо прийняти цей проект закону в першому читанні та створити робочу групу для опрацювання всіх пропозицій та зауважень для його якісної підготовки до другого читання. Всі пропозиції до законопроекту, які надходять до Комітету будуть узагальнені та обговорені на розширеному засіданні підкомітету, що відбудеться 11 квітня цього року.

Депутати Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти  проект Закону «Про ринок електричної енергії України» у першому читанні за основу. 

 

Довідково: 

Проект закону «Про ринок електричної енергії України» визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії і регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Відповідно до законопроекту, організаційна структура ринку складається з ринків двосторонніх договорів; «на добу наперед»; внутрішньодобового ринку; балансуючого ринку; ринку допоміжних послуг.

Законопроектом запроваджується система спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, до яких відносяться: купівля електричної енергії за «зеленим» тарифом; надання універсальних послуг; виконання функцій постачальника «останньої» надії; сплата компенсаційних платежів; надання допоміжних послуг за встановленою Регулятором ціною.

Проект закону спрямований на виконання зобов'язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом  та  спрямований на імплементацію актів законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики.

Реалізація проекту Закону України сприятиме реформуванню та подальшому розвитку енергетичної галузі, а це, в свою чергу, стимулюватиме надходження інвестицій в енергетичну галузь, справедливу конкуренцію між виробниками електричної енергії та між постачальниками в умовах рівних прав і можливостей, розвитку конкуренції шляхом вдосконалення правил роботи ринку, недопущення дискримінації учасників ринку, можливість інтеграції в європейські ринки електричної енергії.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29