15 квітня 2016 року у Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулися   Комітетські слухання на тему: «Стратегічний розвитоу ядерної галузі України».

У слуханнях брали участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади України, органів державного регулювання, профспілок,  підприємств ядерного комплексу, наукових установ, організацій енергетичної галузі, громадських організацій, експерти.

Учасники заходу детально ознайомилися із сучасним станом ядерної галузі та перспективами її подальшого розвитку, зокрема: щодо будівництва нових потужностей, заходів з підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС, національної інфраструктури поводження з відпрацьованим ядерним паливом, вирішення соціальних питань, роботою з громадськістю.

         Під час свого виступу перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський наголосив, що ядерне енергетики була та є стратегічною галуззю для економіки держави і у найближчі 20 років  залишиться запорукою її енергетичної стабільності. Тому необхідно виконавчій та законодавчій гілкам влади спільно підготувати, опрацювати та прийняти проекти законодавчих актів, які б дозволили не тільки вирішити нагальні проблеми галузі, але і забезпечити її подальший розвиток.

Голова підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Володимир Бандуров окреслив комплекс проблем, що стоять перед галуззю та потребують невідкладного вирішення. Зокрема він зупинився на питаннях безпечної експлуатації енергоблоків АЕС України, на стані виконання заходів щодо підвищення безпеки та продовження терміну їх експлуатації, на питаннях соціального захисту населення яке проживає в зонах спостереження, на співпраці станцій з органами місцевого самоврядування тощо. Зокрема, було наголошено, що Комітетом опрацьовано понад 20 законопроектів, які спрямовані на врегулювання існуючих проблем в галузі.

Президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зосередив увагу учасників слухань на проблемних питаннях функціонування та стратегічного розвитку ядерної галузі та шляхах їх вирішення. Зокрема, на необхідності прийняття державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу, будівництві енергоблоків 3 і 4 Хмельницької АЕС та забезпечення підтримки цього проекту як національного, будівництві Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, повернення до України високоактивних радіоактивних відходів з РФ та функціонування фонду поводження з радіоактивними відходами, штучному банкрутстві ДП НАЕК «Енергоатом», системі тарифоутворення на електроенергію вироблену АЕС, інвестиційних проектах.

 

На вирішенні питань розвитку атомно-промислового комплексу зупинився генеральний директор Державного концерну «Ядерне паливо України» Дробот С.А.

Окремо, за участі НКРЕКП, було обговорено питання розрахунків на енергоринку, оскільки з 28 млрд. грн., заборгованості енергоринку перед генерацією, біля 11 млрд. грн. припадає на ДП «НАЕК «Енергоатом».

Перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський підбиваючи підсумки слухань наголосив, що будуть вжиті всі заходи щодо недопущення банкрутства ДП «НАЕК «Енергоатом».

Під час дискусії та виступів  учасники Комітетських слухань надали свої пропозиції до рекомендацій.

 Репортаж про слухання можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=qte_tJGIKqY

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 14:20
09 травня 2024 16:00
07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53