О.Домбровський зустрівся з представниками компаній-членів Американської торговельної палати в Україні. Говорили про хід реформ енергетичної сфери в Україні, про те, які закони для цього вже ухвалено у Верховній Раді, над якими законопроектами нині працює наш Комітет.

Так, одним із ключових завдань для парламенту VIII скликання на початку його роботи було ухвалення 3-х базових законопроектів для реформування енергетичного сектора України.

По-перше, – це забезпечення незалежності та професійності енергетичного регулятора. Парламент України у 2016 році ухвалив Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Ключові питання, які сьогодні маємо вирішити - формування Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії та проведення ротації членів НКРЕКП.
По-друге, в 2015 році було ухвалено Закон України «Про ринок природного газу». Тепер для продовження реформи даного сектору енергетики необхідно провести відокремлення діяльності із транспортування природного газу, запровадження конкуренції у сегменті постачання природного газу домогосподарствам, ухвалити зміни до законодавства, які встановлять платне користування ГРМ, що належать державі та державним компаніям.
По-третє, для реформування електроенергетичного сектору Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Закону «Про ринок електричної енергії» (№4493). На сьогодні - це ключовий законопроект для Комітету, і в найближчі тижні відбудеться розгляд даного нормативно-правового акту на засіданні Комітету. Сподіваюсь, що після цього народні депутати успішно розглянуть даний законопроект у другому читанні та в цілому.

Сьогодні у світі є два ключові глобальні енергетичні тренди – це підвищення енергоефективності та розвиток відновлювальної енергетики. Нині не бачу можливості будь-яких серйозних позитивних змін в українській енергетиці та економіці без ухвалення пакету законопроектів у сфері енергоефективності. Зокрема, це - проект Закону України «Про Фонд енергоефективності» (5598), проект Закону «Про енергетичну ефективність будівель» (4941-д), проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації" (щодо механізму закупівлі енергосервісу) (4549), проект Закону «Про комерційний облік комунальних послуг» (4901), проект Закону «Про житлово-комунальні послуги» (1581-д), проект Закону України «Про енергетичну ефективність». Очікую, що найближчим часом дані законопроекти будуть розглянуті та ухвалені в парламенті.

Тепер - щодо відновлювальної енергетики. Завдяки ухваленню ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» Комітет ПЕК та Верховна Рада вирівняли ситуацію, що спотворювала конкуренцію на ринку зеленої енергетики. Уже затверджено Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, відповідно до якого ми повинні збільшити частку ВДЕ до 11% в кінцевому споживанні. Нам потрібно ввести в експлуатацію понад 5 гВт нових генеруючих потужностей для того, щоб вчасно досягти цієї мети. Необхідно спрощувати умови для потенційних інвесторів у цю галузь. Зокрема, необхідне прийняття законопроекту №2529а щодо спрощення процедури землевідведення для об’єктів ВДЕ, потрібно створити прозорі та стабільні правила на ринку ВДЕ.

За 2016 рік ми не збільшили власний видобуток нафти та природного газу в Україні. На мою думку, це тривожна тенденція. Цю проблему потрібно розв’язати якнайшвидше. Для збільшення частки власного видобутку природного газу нам потрібно запровадити стимулюючу ставку рентної плати для видобутку природного газу з нових свердловин і спростити землевідведення та дозвільну процедуру для нафтогазової галузі. А для цього маємо ухвалити законопроекти № 5459 - щодо впровадження стимулюючої ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу з нових свердловин, та №3096 - щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі.

Дуже важливо, що представники Американської Торгівельної Палати цікавляться стратегією розвитку української енергетики. З їхнього боку було подано своє бачення та пропозиції до Енергетичної стратегії України до 2035 року.

У свою чергу, я звернув увагу представників компаній на питання екологічної відповідальності бізнесу. Не можна вирішувати проблеми економічного розвитку за рахунок екологічної безпеки. На жаль, у нас в країні існує серйозна проблема зі сміттям. Такого стану справ із відходами не спостерігається в жодній європейській державі. І ми повинні знайти інструменти для розв’язання цієї екологічної проблеми.
Крім того, переконаний, що коли правила ведення господарської діяльності постійно змінюються, це призводить до втрати потенційних інвесторів. Для бізнесу, для залучення інвестицій обов’язково необхідні стабільні та зрозумілі правила, які дозволять прогнозувати подальшу діяльність.
Наголошую, що наш Комітет завжди відкритий для дискусій та обговорення проблем енергетичної галузі та бізнесу, в цілому.

Image may contain: 1 person
Image may contain: 5 people, people sitting and indoor
 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 14:20
09 травня 2024 16:00
07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53