В ефірі програми «Свобода слова» на ICTV Голова Комітету Андрій Герус заперечив  інформацію про можливе відключення електроенергії.

«Хочу всіх заспокоїти. Електроенергія є, світло є. Вони будуть і сьогодні, і завтра. Ведеться робота, є розроблений план як діяти в цій складній ситуації, щоб у всіх було світло», – заявив Андрій Герус.

У своєму виступі Андрій Герус зазначив, що відповідальність за дефіцит електроенергії лежить на всіх учасниках ринку, однак особливі зобов’язання під час опалювального сезону покладаються на теплову генерацію, яка в більшості є приватною. За словами Голови Комітету, не всі компанії накопичили мінімальні гарантовані запаси вугілля, в результаті, разом з аварійними ремонтами, це призвело до розбалансування енергосистеми.

«Технічний стан нашої теплової генерації такий, що особливо в періоди пікових навантажень не всі блоки можуть справно працювати. Тому зараз 10 блоків ТЕС знаходяться в аварійному ремонті», - зазначив Голова Комітету та додав, - я допускаю, що була проінвестована недостатня сума грошей в модернізацію і ремонти, але для цього є технічні органи, зокрема Держенергонагляд, які мають перевірити причини зупинки блоків чи навіть цілої електростанції».

Унеможливити ризики віялових відключень, на думку Андрія Геруса, можна завдяки ряду заходів. 

По-перше, потрібно більше покладатись на атомну енергетику. На думку Голови Комітету, зимою повинні працювати 12 атомних блоків, тоді як зараз 10 блоків АЕС в роботі, 5 блоків знаходяться в плановому ремонті.

«Для цього потрібно ремонтувати атомні блоки влітку чи на початку осені, щоб вони максимально працювали взимку. Цього року був певний збій, влітку були зупинені блоки атомних електростанцій. У підсумку вони повернулися з простою в роботу, щоб відпрацювати ядерне паливо, тому що поки є паливо, вони не можуть зупинитися на ремонт. І тільки в середині осені вони змогли піти в ремонт. Однак це затягнулося до зими, на цей період припало і спалювання вугілля», - сказав Андрій Герус.

По-друге, відповідні державні органи мають слідкувати за дотриманням учасниками правил ринку та працювати над його диверсифікацією. 

«Окрім того, - доповнив Андрій Герус, -  у нас є держава, яка має дбати про те, щоб був резерв, були альтернативи. Зараз є багато критики, що пішов імпорт, але він складає 2%. Те все, що не покриває наша українська генерація, ті всі дефіцити які є, покриваються завдяки імпорту, найбільше його йде з Білорусі. В підсумку, в українців є світло і тепло, це головне, і світло і тепло у всіх буде». 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14