Народні депутати – члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг провели зустріч з в.о. генерального директора АТ «Оператор ринку» Олександром Гаввою. Під час візиту до товариства члени Комітету ознайомилися з роботою компанії та обговорили рішення, які б могли сприяли розвитку прозорості та конкуренції на оптових енергетичних ринках.

«Відповідно до європейських принципів, для розвитку конкурентного ринку електричної енергії робота такого підприємства як Оператор ринку є вкрай важливою. Комітет провів зустріч з керівником Оператора ринку для того, аби ознайомитись з роботою товариства та обговорити ряд можливих рішень, які б сприяти розвитку прозорості на оптових енергетичних ринках», - прокоментував Голова Комітету Андрій Герус.

Одним з інструментів, який зробить роботу Оператора ринку більш ефективною, є імплементація Регламенту (ЄС) № 1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency, далі – Регламент REMIT). Імплементація Регламенту REMIT потребує внесення змін до діючого законодавства України, Комітет саме готує до ухвалення Верховною Радою законопроект щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках – реєстр. №5322.

«Регламент REMIT – набір європейських правил та практик, необхідних для формування прозорих енергетичних ринків. REMIT є основним інструментом для попередження маніпуляцій, не важливо з якого боку і ким вони здійснюються. Для спрощення його імплементації ми пропонуємо впровадити рішення для збору, валідації та обробки даних, які будуть передаватись Національному енергетичному Регулятору, а у майбутньому також Агентству по співпраці органів регулювання енергетики (ACER)», - відзначив очільник «Оператора ринку».

Імплементація Регламенту REMIT передбачає організацію компетентним органом (в ЄС це Агентство по співпраці регуляторних органів у сфері енергетики (ACER), а в Україні – НКРЕКП) моніторингу оптових енергетичних ринків з метою запобігання зловживанням на них. Для такого моніторингу має бути запроваджено звітування учасників ринку про їх операції.

Оскільки Оператор ринку є організованим торговим майданчиком і збирає інформацію про учасників ринку для проведення торгів, компанія планує запропонувати учасникам ринку послугу із забезпечення передачі відповідних звітних даних до НКРЕКП. Таким чином, Оператор виконуватиме передбачену Регламентом REMIT функцію «зареєстрованого механізму звітування» (Registered Reporting Mechanism – RRM).

«У разі прийняття відповідних змін до законодавства, а саме ухвалення Верховною Радою законопроекту 5322 щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках, компанія вже у 2022 році запровадить відповідне програмне забезпечення для подачі звітності до НКРЕКП від імені учасників оптових енергетичних ринків», - наголосив Олександр Гавва.

Також Оператор ринку планує запустити аналітичні послуги для учасників ринку електричної енергії. Це означає, що інструменти, доступні зараз лише великим гравцям ринку, стануть доступними для усіх.

Паралельно компанія завершує процес виходу на ринок двосторонніх договорів.

«Зараз ми в процесі отримання відповідної ліцензії та погодження документації з Міністерством енергетики. Після формування наглядової ради ми відповідатимемо усім вимогам НКЦПФР для торгових бірж", - сказав Олександр Гавва.

Присутніми на презентації «Діяльність Оператора ринку: основні функції та перспективні напрямки діяльності» були Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус та народні депутати – члени Комітету Вікторія Гриб, Олег Семінський, Сергій Нагорняк, Дмитро Припутень та Євген Пивоваров.

Довідково:

«Оператор ринку» як державне підприємство утворене 18 червня 2019 року у відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії». 20 грудня 2021 року «Оператор ринку» став акціонерним товариством, 100% акцій якого належить державі та не підлягає приватизації.

Компанія відповідає за організацію купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, допомагає забезпечити баланс між попитом та пропозицією на ринку електричної енергії.


 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25