Україна вимагає усунення або принаймні відсторонення усіх російських представників в питаннях прийняття рішень стосовно ядерної безпеки в Україні від ключових позицій у Секретаріаті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Головною підставою для цього є ядерний тероризм, який здійснюють окупаційні війська рф, захоплюючи українські АЕС.

Росія знехтувала дотриманням міжнародних норм ядерної та радіаційної безпеки, здійснивши такі безпрецедентні акти, як захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС, пошкодження в результаті атак підкритичної ядерної збірки ННЦ ХФТІ.

Російська влада, схоже, немає усвідомлення того, що акти ядерного тероризму на майданчиках Чорнобильської та Запорізької АЕС можуть спричинити смертельне радіаційне забруднення не тільки прилеглих територій, а й сусідніх країн, в тому числі «братської» білорусі.

Натомість МАГАТЕ, як впливова та фахова організація, обмежується лише консультуванням та прогнозуванням радіаційної обстановки у разі ядерної катастрофи в Україні. 

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг раніше у своєму зверненні до парламентів всіх іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей звертав увагу на те, що захоплення ядерних об’єктів України російськими окупантами може призвести до наслідків, які будуть співставні з повномасштабною ядерною війною.

МАГАТЕ, яке було створене за ініціативою «Атом заради миру» Президента США Девіда Ейзенхауера з метою усунення самої можливості розповсюдження та використання ядерної зброї, має реагувати радикально на агресивні, терористичні військові дії рф стосовно мирних об’єктів атомної енергетики України. 

Представники Комітету звертаються до МАГАТЕ з вимогою терміново вжити всі необхідні заходи, спрямовані на забезпечення ядерної безпеки та ядерної захищеності Чорнобильської та Запорізької АЕС, підкритичної ядерної збірки ННЦ ХФТІ.

Комітет вітає рішення Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН) припинити співправцю з рф та білоруссю та підтримує заборону призначати членами організації людей, які пов'язані з цими країнами.

Наголошуємо і на рішенні Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) про негайне припинення членства російської федерації в Раді Європи.

Просимо керівні органи МАГАТЕ звернути увагу на рішення КМРЄ і ЦЕРН та не піддаватись впливу у прийнятті подальших рішень щодо членства російських представників в організації.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13