У відповідь на лист щодо ситуації на Чорнобильських та Запорізьких атомних електростанціях у зв’язку із вторгненням росії в Україну, очільниця Європейського Парламенту Роберта Мецола висловилася на підтримку вжиття заходів для  збереження безпеки та уникнення ризиків на українських ядерних об’єктах.

«Я переконана, що військовий  контроль росії над Чорнобильською атомною електростанцією становив критичну безпекову загрозу, навіть зважаючи на той факт, що наприкінці березня російські сили передали контроль над Чорнобильською АЕС назад Україні», - йдеться у листі Президентки Європейського Парламенту Робери Мецоли до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Європейський Парламент у своїх резолюціях від 1 березня та 7 квітня 2022 року засудив російську федерацію за ведення військових дій у безпосередній близькості до критичної інфраструктури, такої як атомні електростанції та висловив занепокоєння щодо ситуації на Чорнобильській АЕС.

«Ми наголосили на необхідності вжиття заходів з боку Ради Безпеки ООН для демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС. Ми закликали Міжнародне Агентство з ядерної енергетики встановити повний контроль на цією атомною електростанцією та створити спеціальну робочу групу для моніторингу ситуації щодо безпеки ядерних об’єктів, сховищ та палива», - з листа очільниці Європарламенту.

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг двічі надсилав листи до Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ), парламентів всіх держав, Європейського Парламенту та міжнародних парламентських асамблей щодо загрози виникнення всесвітньої ядерної катастрофи, спричиненої захопленням військовими підрозділами російської федерації атомних об’єктів в Україні.

У листі до Голови Верховної Ради Роберта Мецола також привітала візит Генерального Директора Міжнародного Агентства з ядерної енергетики Рафаеля Гроссі в Україну та висловила сподівання, що саме візит до України відкриє шлях до імплементації плану Агентства із надання термінові технічної допомоги Україні для забезпечення збереження та безпеки ядерних об’єктів країни та допоможе уникнути ризиків аварій, що можуть завдати шкоди людям та навколишньому середовищу.

Верховна Рада вдячна колегам з Європейського парламенту та розраховує на вжиття дієвих заходів впливу на країну-агресора російську федерацію.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14