Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн розповіла про заходи, які застосовують європейці в умовах газового шантажу з боку росії.

 

За її словами, Європа опинились у кризовій ситуації не лише тому, що росія є ненадійним постачальником, а й тому, що росія активно маніпулює ринком газу.

 

«Я глибоко переконана, що завдяки нашій єдності, нашій рішучості, нашій солідарності ми переможемо. І за останні шість місяців ми стали готовими до того, аби послабили контроль, який росія мала на нашому континенті», - сказала Президентка Європейської комісії.

 

Урсула фон дер Ляйєн озвучила перелік заходів, які здійснив Європейський Союз, для того аби позбутись залежності від російських енергоресурсів:

 

Перший крок – це скорочення попиту на російський газ, а також формування єдиної політики щодо накопичення газу, відповідальність за накопичення якого лежить на кожній країні.

 

Нагадаємо, що на тлі побоювань, що росія може припинити постачання газу, Рада Європейського Союзу затвердила регулюючий документ про скорочення попиту на газ в ЄС на 15% цієї зими. Країни-члени ЄС скоротять свій попит на газ на 15% порівняно із середнім споживанням за останні п'ять років у період з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року.

 

Другий крок – диверсифікація постачання викопного палива.

[Європа припинила імпорт російського вугілля та знижує поставки російської нафти].
 
«Ми досить наполегливо працювали над диверсифікацією джерел поставок. Ми 
перейшли від росії до інших надійних постачальників, як, наприклад, Сполучені
Штати, Норвегія, Азербайджан, Алжир та інші. Насправді сьогодні Норвегія постачає
більше газу в Євросоюз, ніж росія. І ті поставки газу, які нам росія скоротила, ми
повністю компенсували за рахунок інших надійних постачальників», - сказала
Президентка Єврокомісії.
 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Європейському Союзу вдалося забезпечити загальне скорочення частки російського імпорту газу з 40% до 9%.

 

Урсула фон дер Ляєн заявила, що вже через шість-сім місяців Європа повністю позбудеться залежності від російських викопних енергоресурсів.  

 
Третій крок - інвестиції у відновлювані джерела енергії. 
 

«Відновлювані джерела енергії дешеві, вони власного виробництва, вони роблять нас незалежними. Це справді наша енергетична страховка на майбутнє», - йдеться в заяві Президентки Єврокомісії.

 

Нагадаємо, що в травні Єврокомісія представила план REPowerEU, який містить заходи, які зменшать залежність Європи від російських енергоресурсів за допомогою енергозбереження, диверсифікації поставок енергоресурсів й прискореного розвитку відновлюваних джерел енергії.

 

Раніше Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус в одному із своїх виступів зазначив, що позбавлення залежності від російських енергоресурсів та прискорення переходу на чисту енергію мають вирішальне значення для зміцнення енергетичного сектору Європи.

 

За його словами, Європа знаходить рішення, які дають їй можливість успішно долати залежність від російських енергоресурсів.

 

«Майбутня зима буде непростою для Європейського Союзу, але в подальшому Європа відчує значні економічні покращення, адже позбудеться енергетичного диктатора, який маніпулює як не фізичними поставками, так цінами», - відзначив Андрій Герус.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14