Завершилась 7 сесія Верховної Ради України 9 скликання. Під час 7 сесії робота народних депутатів-членів Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, як і у всіх українців, проходила в особливих умовах. Війна змінила порядок денний роботи Комітету, зосередивши увагу членів Комітету на питаннях енергетичної безпеки та підготовки до проходження осінньо-зимового періоду в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 

З перших днів війни Комітет працював безперервно. Всі засідання Комітету проводились у режимі відеоконференції з одночасною трансляцією на офіційному YouTube-каналі Комітету.

 

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну члени Комітету активно долучились до роботи в інформаційному просторі задля заклику депутатів Європарламенту, парламентарів інших країн та міжнародних організацій до посилення санкцій і міжнародної ізоляції країни-агресора. Зокрема, було оперативно підготовлено та одноголосно прийнято на засіданні Комітету 10 березня 2022 року звернення до парламентів всіх іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей щодо необхідності впровадження торговельних обмежень в сфері енергетики щодо росії у зв’язку із військовою агресією рф проти України; щодо всесвітньої ядерної загрози, спричиненої захопленням та діями російської федерації на Чорнобильській, Запорізькій атомних електростанціях та дослідницькій ядерній установці «Джерело нейтронів» НЦ Харківський фізико-технічний інститут.

 

Також Комітет зосередив увагу над законодавчими ініціативами для забезпечення діяльності держави в умовах війни.

 

Упродовж 7 сесії Верховною Радою розглянуто 8 законопроектів, підготовлених Комітетом.

 

Важливим Законом, який допомагає країні належним чином підготуватися до проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 року, зберігає стабільні ціни на житлово-комунальні послуги та забезпечує економічні умови для сталого надання споживачам України послуг з постачання газу та тепла є Закон України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» №2479-IX від 29.07.2022 р. (реєстраційний номер законопроекту 7427).

 Закон встановлює мораторії на підвищення цін (тарифів) на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. 

Законом передбачається, що мораторій буде діяти протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його завершення.

Законом забороняється підвищення тарифів для всіх категорії споживачів на: 

- послуги з розподілу природного газу; 

- теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);

- послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води. 

Крім того, ціна на природний газ для побутових споживачів, ОСББ, виробників теплової енергії, якщо вони використовують газ для виробництва теплової енергії для населення та уклали договір з ГК «Нафтогаз України», не підлягає збільшенню і залишається такою ж як була станом на 24 лютого 2022 року.

«Парламент провів відповідну роботу - прийняв Закон - щоб жодного підвищення тарифів не відбулося, люди можуть бути спокійні і планувати свій бюджет з розрахунку тих витрат, які є зараз. Ми розуміємо, що людям зараз складно, тому додаткового фінансового навантаження на домогосподарства не буде», - сказав Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Закон врегульовує борги на ринку природного газу та встановлює тимчасову заборону постачальникам газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутових споживачів до оплати врегульованої заборгованості (у тому числі, включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо).

Також Закон дає можливість компанії НАК «Нафтогаз України» отримати додатковий фінансовий ресурс для закупівлі газу на зиму.

 

При виконанні контрольних функцій Комітет зосередив увагу на роботі державних підприємств в умовах війни із російськими окупантами та на підготовці об’єктів ПЕК до проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 року.

 

Комітет провів також виїзне засідання в місті Краматорську, де заслухав інформацію керівника військово-цивільної адміністрації Донецької області та голів місцевих рад Донецької області щодо функціонування енергетичного сектору у прифронтовій зоні.

 

Наразі з метою виконання критеріїв членства у ЄС Комітет приділяє особливу увагу євроінтеграційним законопроектам. Пріоритетом Комітету на восьму сесію буде успішна адаптація енергетичного законодавства України до енергетичного законодавства ЄС.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45