Усі законопроекти включені до Переліку євроінтеграційних законопроектів, які співпадають з переліком законопроектів у сферах європейської та євроатлантичної інтеграції на 2022 рік, які визначені Урядом як пріоритетні.  

- Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту» реєстр. № 3869, передбачає запровадження інституту експерта з радіаційного захисту, який займатиметься консультуванням суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, інших юридичних та фізичних осіб, органів щодо дотримання вимог законодавства з питань ядерної та радіаційної безпеки. 

Законопроектом визначаються основні вимоги до особи, яка має намір стати експертом з радіаційного захисту та визначається орган, який визнаватиме компетентності експерта. 

Відповідно до проекту Закону, Кабінет Міністрів України має затвердити положення про експерта з радіаційного захисту, яким буде визначено перелік напрямів компетенцій, вимог до обсягу знань та практичних навичок експерта та порядок визнання їх компетенції.  
Запровадження інституту експерта з радіаційного захисту призведе до підвищення ефективності забезпечення радіаційного захисту персоналу та населення.

- Проектом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» реєстр. № 5860 передбачається приведення до положень Директиви Ради 2014/87/Євратом положень Закону, які стосуються удосконалення ядерного законодавства, зокрема внесенням змін до визначень та термінів.
Реалізація положень законопроекту сприятиме:
- уніфікації термінології законодавства України з термінологією законодавства ЄС;
- встановлення кваліфікаційних вимог до підрядників суб’єктів, які використовують ядерну енергію, що сприятиме підвищенню безпеки здійснення такої діяльності;
- удосконалення вимог закону щодо зобов’язань оператора ядерної установки вживати всіх заходів щодо попередження аварій та пом’якшення їхніх наслідків у випадку виникнення таких;
- доповнення повноважень Держатомрегулювання стосовно організації регулярної оцінки нормативно-правової бази у сфері використання ядерної енергії та діяльності органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, а також міжнародних партнерських перевірок.

- Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії» реєстр. № 6425, врегульовує питання видачі дозвільних документів у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіаційної безпеки відповідно до права ЄС.
Реалізація положень законопроекту сприятиме оптимізації дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії для суб’єктів підприємництва, які мають намір провадити діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52