.

Енергетична інфраструктура Харківщини внаслідок окупації та інтенсивних бойових дій на території області зазнала значних руйнувань. Попри це, станом на зараз у звільнених від російських загарбників населених пунктах відновлено електропостачання в більшості споживачів. Тривають роботи із забезпечення газопостачання та теплопостачання там, де це можливо. 

 

Про це говорили учасники круглого столу за участю членів Комітету за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління» щодо питань відновлення та функціонування енергетичної та комунальної інфраструктури населених пунктів після закінчення активної фази бойових дій. Захід проходив безпосередньо у Харкові. Депутати комітету також оглянули пошкоджені електричні підстанції міста, ТЕЦ-5 та АТ "Харківські енергетичні мережі".

 

.

«Місто Харків і майже вся Харківська область зараз переживають дуже непрості часи.  Енергетична інфраструктура області значно пошкоджена, але енергетики роблять все можливе для стабілізації ситуації. Нам, як представникам енергетичного Комітету, дуже важливо підтримувати комунікацію, допомагати місту і регіону на рівні законодавчих ініціатив або на рівні роботи Уряду приймати рішення, які допоможуть відновити економіку регіону», - наголосив голова Комітету Андрій Герус.

 

За інформацією керівника Харківобленерго об’єкти енергетичної інфраструктури області перебувають в критичному стані. Пошкоджено десятки високовольтних трансформаторних підстанцій, сотні повітряних ліній електропередач.

 

Щодо відновлення газопостачання, зі слів керівника Харківгазу, значна кількість об'єктів газорозподільної системи також постраждала. Наразі газопостачання вже вдалося відновити для 75% споживачів на деокупованій території Харківщини. Ще 14% відновлювати наразі не планується через відсутність споживачів або повне знищення будівель.

 

За словами начальника обласної військової адміністрації Харківської області Олега Синєгубова, відновлювальні роботи суттєво ускладнюються необхідністю проведення розмінування.

 

«Коли ми говоримо про відновлення критичної інфраструктури - електропостачання, водопостачання, газопостачання, теплопостачання – необхідним є розмінування деокупованих територій. Харківська область визнана «найзасміченішою» вибухонебезпечними предметами. Заміновано абсолютно все. Ворог застосовує найсучасніші засоби, які навіть не виявляються металошукачами. Тому потрібна комунікація на міжнародному рівні, я знаю, що ви її проводите, щоб нам міжнародні партнери надавали якомога більше сучасної техніки для розмінування», - сказав Олег Синєгубов. 

 

Андрій Герус наголосив на необхідносі ухвалення рішення, які б сприяли швидкому та безперешкодному відновленню енергетичної інфраструктури, а також залученню додаткових ресурсів. Наприклад, шляхом прямої допомоги громад інших українських територій.

 

«Ми могли б організувати майданчик для діалогу між представниками Харківщини та Львівщини, наприклад. Ми розуміємо, що складність ситуації надзвичайна. Така допомога - це правильний приклад співпраці громад. Зараз йде діалог про роботу Ukrainian Energy Support Fund, де акумулюватимуться кошти від наших партнерів на потреби енергетики. В рамках цього фонду можна було б частково закрити потреби області. Ми занотували ці потреби і будемо спілкуватися з нашими партнерами», - додав Андрій
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14