Сьогодні країна-агресор здійснила 16 масовану ракетну атаку української енергосистеми. Незважаючи на вдалу роботу ППО, є влучання.

 

За підрахунками Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, за останні чотири місяці росія випустила по енергетичних об'єктах України більше 700 ракет і дронів-камікадзе Shahed-136. Утім, попри пошкодження 50% енергетичної інфраструктури росії так і не вдалось спровокувати блекаут у нашій енергосистемі. 

 

«Ситуація в енергетиці не настільки погана, як того хотів путін. Більша частина нашої енергосистеми працює стабільно. За статистикою останніх атак, наше ППО збиває близько 90% випущених російських ракет, а інші 10% - або не влучають, або не наносять тих критичних пошкоджень системі, що були в жовтні-листопаді. Сьогодні, незважаючи на вдалу роботу ППО, є влучання», - сказав Андрій Герус.

 

За інформацією Голови Комітету є влучання по декількох об’єктах високовольтної інфраструктури в східному та західному, південному регіонах. Атака призвела до перебоїв з електропостачанням у деяких областях.

 

Голова Комітету зазначає, що ремонтні бригади Укренерго, обленерго та генерації намагаються оперативно виправити ситуацію, аби повернути споживачам світло, однак для збереження стійкості енергосистеми Укренерго може застосовувати превентивні заходи, у вигляді тимчасових відключень під час ракетних атак.

 

Питання щодо ситуації з графіками обмежень електричної енергії в Україні під час воєнного стану було винесено Андрієм Герусом на засідання Комітету 7 лютого поточного року.

 

За участі Першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка, Голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, Голови Національного Регулятора Костянтина Ущаповського та представників операторів систем розподілу (обленерго) було обговорено проблемні питання, які стосуються ситуації з дотриманням графіків відключень електроенергії. А саме: справедливого розподілу електричної енергії між споживачами в умовах застосування графіків відключення електроенергії.

 

Володимир Кудрицький повідомив, що атаки ворога не завжди дозволяють щохвилинно дотримуватись опублікованих графіків. Постійні ремонтні роботи можуть створювати додаткові труднощі з дотриманням «обіцяних» графіків.

 

Під час засідання були заслухані позиції усіх ОСРів, визначені проблемні питання та шляхи їх оперативного вирішення.

 

Андрій Герус акцентував увагу у своєму виступі на необхідності розуміння реальної причини застосування графіків відключень – ракетних атак. Енергетики роблять все можливе, аби в українців була електроенергія. В тому числі - ризикують життям.

 

За словами Андрія Геруса, за 2022 рік загинуло при виконанні службових обов'язків 98 енергетиків, ще вдвічі більше – поранено.

 

«Ми маємо розуміти ціну кожного кіловату електроенергії», - сказав він.

 

Як зазначив в своєму виступі перший заступник Голови Комітету Олексій Кучеренко: «В теперішній ситуації всім учасникам «Енергетичного фронту» треба не шукати «крайніх», а виступати єдиною професійною командою, яка героїчно та сумлінно виконує свої обов’язки в надскладних умовах воєнного часу».

 

За словами Голови Нацрегулятора, результати перевірок обленерго свідчать про позитивну динаміку виконання вимог чинного законодавства щодо дотримання графіків відключень та належного інформування про перерви в електропостачанні.

 

Комітет вирішив продовжити моніторинг ситуації з графіками обмежень електричної енергії в Україні під час воєнного стану.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25