Підкомітет з питань енергетичної безпеки на чолі з народною депутаткою Вікторією Гриб, обговорив першочергові кроки для розв’язання довготривалих проблем паливно-енергетичного комплексу.

 

До участі в заході долучилися народні депутати України, керівництво Міністерства енергетики України, НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Центренерго», ДТЕК Енерго, ПАТ «Донбасенерго», НАК «Нафтогаз України», НЕК «Укренерго», представники донорської міжнародної спільноти та громадського експертного середовища (ЕC, проект USAID «Енергетична Безпека»), проект GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», DiXi Group, Секретаріат Енергетичного Співтовариства.

 

За словами Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, для України у найближчій перспективі важливо забезпечити функціонування конкурентного ринку електроенергії, його інтеграцію до європейських енергетичних ринків, а також подбати про стимули для інвестицій в українську енергетику.

 

Голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб, у свою чергу, наголосила на необхідності ретельного аналізу поточної ситуації в енергетиці та вирішення проблем підготовки до нового опалювального періоду. 

 

Міністр енергетики України Герман Галущенко розповів про поточну ситуацію в енергосистемі, перспективи її відновлення, а також донорську допомогу, яка надходить від іноземних партнерів.

 

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів про відновлення енергосистеми після ракетних ударів, стан ліній електропередачі та електроенергетичного обладнання.

 

За результатами обговорення стало зрозуміло, що першочергово необхідно відремонтувати та відновити генеруючі та трансформаторні потужності, які були пошкоджені внаслідок обстрілів. Україна може бути під великим ризиком без маневрової генерації.

 

Всі без виключення учасники круглого столу погодилися, що допоки в українській енергосистемі існує надлишок (профіцит) електроенергії, необхідно скасувати заборону на її експорт до ЄС. Доходи країни від експорту надлишків електроенергії вкрай необхідні для відновлення енергосистеми після ворожих атак.

 

Окремо йшлось про необхідність продовження дії законодавчої норми, щодо використання частини доходів оператора системи передачі від продажу перетинів для експорту електроенергії на погашення боргів перед державним підприємством «Гарантований покупець».

 

Також учасники заходу обговорили зміну діючого механізму price-cap як такого, що не дозволяє балансу попиту та пропозиції сформувати справедливу ціну на електричну енергію.

 

Під час круглого столу європейські партнери поділилися досвідом створення Фонду зниження енергетичної вразливості (Energy Vulnerability Fund), який би дозволив запропонувати компенсацію за рахунками вразливим домогосподарствам. На їхню думку, такий підхід є набагато більш ефективним та прозорим, аніж ручне стримування тарифів.

 

Учасники круглого столу окремо звернули увагу на необхідності впровадження енергоефективних заходів та невідкладного наповнення газових сховищ, використовуючи можливості європейської Joint Platform.

 

Учасники заходу домовились про проведення подібних заходів на регулярній основі.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45