Сьогодні на засіданні Комітету, під час розгляду основних положень проекту Закону 5322 щодо імплементації Регламенту REMIT, Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі, Міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт та заступник керівника USAID Проєкту Енергетичної Безпеки (ПЕБ) Вадим Вірченко виступили з підтримкою проекту Закону та засвідчили відповідність законопроекту міжнародним правилам та практикам, а також закликали схвалити його у другому читанні та в цілому вже найближчим часом.

 

Артур Лорковскі: «Секретаріат Енергетичного Співтовариства спільно з Представництвом ЄС в Україні висловлюють беззаперечну підтримку законопроекту 5322. Імплементація та транспозиція Регламенту REMIT в українське законодавство є зобов’язанням, яке взяла на себе Україна. Важливо, що цей законопроект повністю відповідає міжнародним правилам та практикам. Я вважаю, що ухвалення цього Закону має бути невідкладним.

 

Торстен Воллерт: «Законопроект 5322 – це основа для функціонування прозорих енергетичних ринків, а також основа для інтеграції з європейськими енергетичними ринками. Дякую Енергетичному Комітету за конструктивну співпрацю, за підтримку спільних з Європою цілей у розбудові ринку електричної та енергії та ринку природного газу. Сподіваюсь на успішне голосування проекту Закону в залі Парламенту».

 

Вадим Вірченко: «Ми брали участь у розробці законопроекту з самого початку, оскільки вважаємо його однією з ключових передумов сталого й ефективного функціонування в Україні лібералізованих енергетичних ринків, а також однією з найбільш нагальних складових євроінтеграційного пакету законодавчих ініціатив українського парламенту. Поточна доопрацьована редакція законопроекту 5322 є найкращою серед усіх альтернативних варіантів, які існували до цього часу. Тому ми в цілому підтримуємо його, та вже раніше надали позитивний лист про підтримку.

Між тим, на нашу думку, законопроект вже після ухвалення потребуватиме подальшого вдосконалення, зокрема, у питаннях посилення повноважень Регулятора, кращого налаштування системи штрафів і заходів із запобігання виникненню зловживань на ринку. І ми готові допомогти вам у цьому, а також допомогти НКРЕКП у подальшому впровадженні REMIT в Україні».

 

Лист підтримки Секретаріату Енергетичного Співтовариства та Представництва ЄС в Україні за посиланням, Проєкту Енергетичної Безпеки (ПЕБ)  - дивіться тут.

 

Сьогодні, 28 квітня, на своєму засіданні Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (реєстр. № 5322).

 

Нагадаємо, законопроект визначає низку ключових елементів щодо підвищення прозорості на оптових енергетичних ринках, а саме:  

- запровадження інструментів протидії зловживанням на оптових енергетичних ринках; 

- встановлення заборони маніпулювань; 

- визначення вимог розкриття інсайдерської інформації учасниками ринків; 

- зобов'язання компаній, які організовують торгові операції, повідомляти про підозрілі операції; 

- посилення повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) щодо проведення розслідувань зловживань та посилення відповідальності за маніпулювання та торгівлю інсайдерською інформацією. 

 

Після ухвалення законопроекту 5322 у другому читанні, визначення, що таке маніпулювання на оптових енергетичних ринках, існуватиме на рівні закону. Крім того, НКРЕКП затвердить невичерпний перелік практик, які можуть бути розцінені як маніпулювання або спроба маніпулювання на енергетичних ринках. 

 

З прийняттям цього проекту Закону у другому читанні Україна зможе перейти до подальшої інтеграції з енергетичними ринками Європейського Союзу.








Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 14:20
09 травня 2024 16:00
07 травня 2024 11:30
03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53