Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг провів круглий стіл щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні.

На круглому столі учасники заслухали презентацію доопрацьованого законопроекту реєстр. № 9024, що врегульовує відповідні відносини, обговорили його зміст та внесли свої пропозиції щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні.

Зокрема, проектом закону передбачається формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання на випадок виникнення непередбачуваних ситуацій. 

Структура запасів складається з 30% нафти та 70% нафтопродуктів, з яких 30% це бензин та скраплений газ і 70% дизпаливо.

Відповідно до проекту Закону №9024, оператори ринку створюють та зберігають мінімальні запаси нафти та нафтопродукти (далі – МЗНН) на власних потужностях, а також надають суб’єктам ринку послуги з резервування і зберігання мінімальних запасів за договорами (тікетс-угодами).

Суб'єкти ринку зі свого боку: створюють МЗНН на власних потужностях; зберігають МЗНН на потужностях відповідальних зберігачів; виконують вимоги зі створення МЗНН шляхом укладання договорів (тікетс-угодами) з операторами; оформлюють банківську гарантію для фінансового забезпечення виконання зобов’язань у розмірі 25% ринкової вартості створених відповідно до вимог закону МЗНН.

Також відповідно до законопроекту №9024, учасники ринку мають щороку спрямовувати на формування МЗНН 3% від введеного в обіг обсягу нафти та/або нафтопродуктів, але не менше 2 тис тонн. Запаси формуються з тих товарних позицій, які вводяться в обіг (для LPG – або в LPG, або в бензинах з коефіцієнтом 0,8).

Таким чином протягом 8 років буде сформовано обсяг МЗНН, що відповідатиме європейським стандартам формування запасів.

На період війни суб'єкти ринку можуть зберігати МЗНН на АЗС разом з комерційними запасами за умови окремого обліку та за кордоном у режимі митного складу. У режимі митного складу суб’єкти ринку можуть зберігати не більше 50% МЗНН.

За словами заступника міністра енергетики України Миколи Колісника, який представляв законопроект на круглому столі, мета проекту закону №9024 - задовільнити внутрішній попит населення та суб’єктів господарювання у споживанні нафти та нафтопродуктів у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів. 

«Створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів - ще одна відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Сьогодні у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш як 10 - 30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Цього критично мало, враховуючи усю підступність ворога», - сказав Микола Колісник.

Також законопроект передбачає й відповідальність за недотримання вимог щодо формування нормативного МЗНН, які будуть прописані в Законі. Проектом Закону визначена процедура контролю, яка передбачає функціонування електронної системи репортингу.

Однак, за словами заступника міністра енергетики України, законопроект не передбачає штрафних санкцій та перевірок. Якщо суб’єкт припустився технічної помилки, працює принцип самостійного повідомлення і виправлення, а відповідальність передбачена за недотримання вимог до обсягів МЗНН.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в свою чергу зазначив:  «Створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів – це європейська практика. Імплементуючи норми щодо формування МЗНН, ми посилюємо енергетичну безпеку та унеможливлюємо паливну кризу подібну тій, з якою зіштовхнулись минулого року. Концепція передбачає, що за 8 років учасники самі поступово сформують той мінімальний обсяг запасів нафти та нафтопродуктів, який потрібен Україні».

За словами Андрія Геруса, потужності зберігання МЗНН будуть максимально диверсифіковані для того, щоб унеможливити знищення українських запасів нафтопродуктів.

На круглому столі виступили європейські партнери, зокрема Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі та Міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт.

Представники європейських організацій в цілому підтримали законопроект щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні, наголосивши, що створення МЗНН є одним із зобов’язань України відповідно до Директиви Ради 2009/119/ЄС, однак до законопроекту напрацьовуються пропозиції, які найближчим часом будуть надані українській стороні.

Артур Лорковскі зауважив, що створені запаси нафти та нафтопродуктів не мають впливати на формування цін на внутрішньому ринку тоді, коли постає гостра необхідність у їх споживанні. Також він підтримав принцип формування обсягів МЗНН: до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання; підкреслив необхідність опрацювання законопроекту в частині оприлюднення даних щодо резервів та місць зберігання нафти та нафтопродуктів під час дії воєнного стану.

Важливими дискусійними питаннями під час круглого столу були економічні аспекти формування МЗНН учасниками ринку, а також доцільність зберігання під час воєнного стану не лише нафтопродуктів, а й сирої нафти.

Участь у круглому столі взяли народні депутати України, представники Міністерства енергетики, компаній Укрнафта, Укртранснафта, Укртатнафта, Укргазвидобування, Нафтогазової асоціації України, концерну Галнафтогаз, групи Континіум.

Відеозапис круглого столу за посиланням.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45