Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг під головуванням очільника підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергія Нагорняка провів засідання робочої групи щодо контролю за станом виконання Закону України «Про енергетичну ефективність».

 

У засіданні взяли участь народні депутати - члени Комітету, представники ЦОВВ, представники міжнародних організацій, профільних асоціації та іноземних партнерів, зокрема Програми USAID «РАДА: наступне покоління» та проекту GIZ, проекту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні.

 

На засіданні робочої групи було представлено та обговорено результати дослідження практики застосування та ефективності окремих положень Закону України «Про енергетичну ефективність» (далі – Закон), проведеного за підтримки Вестмінстерської фундації за демократію.

Дослідження проводилось відповідно до методики пост-законодавчого контролю (post-legislative scrutiny, PLS), яка використовується парламентом Великобританії

«Дякую нашим міжнародним партнерам, які консультують та надають рекомендації до нашого законодавства. Дослідження практики застосування окремих положень Закону про енергоефективність є для нас надзвичайно важливим, адже незважаючи на воєнний стан, ми маємо розуміти чи рухається країна в напрямку енергоефективності та енергозбереження», - сказав Сергій Нагорняк.

Для проведення аналізу ефективності окремих положень Закону були відібрані дві групи норм:

1.      спрямовані на підвищення енергоефективності на рівні територіальних громад шляхом впровадження систем енергетичного менеджменту (далі - СЕМ) (стаття 12 Закону);

2.      спрямовані на підвищення захисту прав та інформування населення через визначення відомостей, які мають бути відображені у платіжних документах (квитанціях) (стаття 21 Закону); встановлення вимог до характеристик енергоспоживчої продукції та її маркування (стаття 8 Закону);

Згідно з результатами дослідження практики застосування першої групи норм - більше 90% представників органів місцевого самоврядування володіють знаннями про законодавчі зміни щодо впровадження СЕМ та підтримують засади їх реалізації. Станом на час проведення опитування, близько третиною опитаних громад було прийнято рішення про запровадження СЕМ.

Щодо другої групи норм: метою дослідження було визначення чи є поведінка населення енергоощадливою, фіксація стану поінформованості населення щодо власного споживання комунальних послуг, оцінки ефективності норм Закону щодо вимог до квитанцій на розподіл та постачання природного газу, визначення проблемних питань та напрямків для вдосконалення законодавства, що регулює питання вимог до квитанцій.

Ознайомитись з результатами дослідження можна за посиланням: https://bit.ly/46ZbWIV

Також учасники засідання робочої групи обговорили стан виконання положень Закону України «Про енергетичну ефективність».

 

Голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва доповіла про кількість розроблених та прийнятих підзаконних нормативно-правових актів, а також про стан тих, які розробляються або проходять процедури передбачені законодавством.

 

Народні депутати – члени Комітету звернули увагу на низький показник стану виконання наданих ЦОВВ доручень щодо розробки відповідних нормативних актів.

Голова Комітету Андрій Герус зробив наголос на важливості вчасної розробки та ухвалення необхідних нормативно-правових актів з боку державних органів влади.

 

«Закон набрав чинності в листопаді 2021 року і виконавча влада мала напрацювати 43 нормативних акти. На сьогодні стан виконання Закону залишає бажати кращого, - сказав Андрій Герус, - підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів серед побутових споживачів має бути одним із пріоритетів. Держава напряму зможе заощаджувати кошти на покритті вартості спожитих населенням кіловатів і кілокалорій, які зараз відпускаються за пільговими цінами».

 

Представниками робочої групи була підтримана пропозиція Голови Комітету щодо моніторингу секретаріатом Комітету, народними депутатами та керівниками профільних ЦОВВ роботи з підготовки нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень ухваленого Закону України «Про енергетичну ефективність».
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25