Голова Комітету Андрій Герус зустрівся з міжнародними та українськими організаціями, які займаються реалізацією проектів по забезпеченню об'єктів соціальної інфраструктури установками генерації електричної енергії.

Громадська організація «Екоклуб», Міжнародна організація з міграції, Фундація Energy Act for Ukraine представили проекти та ініціативи, які зараз втілюють для зміцнення енергетичної системи України. Зокрема організації займаються залученням донорських коштів та постачанням обладнанням для встановлення сонячних електростанцій, когенераційних установок на об’єктах теплопостачання, водоканалах, лікарнях та закладах освіти.

 

Всього у 2023 році ці організації реалізували понад 50 проектів по встановленню сонячних електростанцій, газопоршневих електростанцій та котлів, зокрема в Харківській, Миколаївській, Чернігівській та Київській областях.

 

На зустрічі також обговорили проблеми, з якими організації зіштовхуються під час реалізації проектів, наприклад приєднання установок, пошук шляхів співфінансування проектів з місцевих бюджетів, покращення обізнаності установ на місцях з можливостями та перевагами таких проектів тощо.

 

Представники міжнародних та українських організацій звернули увагу на актуальності питання децентралізації системи електропостачання. За їх словами, не завжди місцева влада розуміє переваги встановлення сонячних електростанцій або когенераційних установок, тому популяризація цієї теми має набувати державного рівня.

 

«Встановлення нових міні-електростанцій: на мою думку, має сьогодні бути одним із основних пріоритетів у державі. Адже наявність електроенергії – це критичний фактор національної економіки, а саме функціонуюча економіка забезпечує робочі місця, а також податки у державний та місцеві бюджети. Саме забезпечена енергоресурсами працююча економіка дозволяє акумулювати ресурси для військових потреб країни, як у короткостроковому, так і довгостроковому періоді. Об’єкт, який забезпечив себе генерацією і ще й видає генерацію у мережу, має суттєво нижчі ризики і допомагає енергетичній системі загалом», - сказав Андрій Герус, - введення в експлуатацію великої кількості малої генерації це довготривалий процес, але його варто вже активно впроваджувати, щоб мати меншу залежність від основних, великих об’єктів енергосистеми».

 

Андрій Герус додав, що приклад виходу з паливної кризи на початку повномасштабного вторгнення довів, що диверсифікація має прямий вплив на зменшення інтенсивності обстрілів енергетичних об’єктів.

 

«Коли нафтопродукти зберігалися на великих нафтобазах, росія активно намагалася їх обстрілювати. Як тільки Україна диверсифікувала зберігання та постачання пального, сенс здійснювати обстріли у росії зник», - зі слів Андрія Геруса.

 

Результатом зустрічі стала домовленість представників організацій з Головою Комітету про проведення воркшопу для представників міст та територіальних громад щодо реалізації проектів розподіленої генерації, можливостей фінансування таких проектів та технічних особливостей відповідних проектів, а також домовленість про підтримку та допомогу з боку Комітету у вирішенні проблем по реалізації проектів розвитку розподіленої генерації, що реалізуються зараз донорами. За анонсом заходу слідкуйте на нашому сайті.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25