USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) і Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг провели спільну координаційну сесію щодо подальших реформ енергетичних ринків України. У сесії взяли участь Голова Комітету Андрій Герус, перший заступник Голови Олексій Кучеренко, голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб та інші народні депутати України. З американської сторони до координаційної сесії долучилась керівниця енергетичної команди Офісу економічного зростання USAID/Україна Кетлін Кірш, керівник USAID ПЕБ Майкл Трейнор і галузеві експерти Проєкту.

 

«Для мене велика честь відкривати координаційну сесію, присвячену реорганізації торгівлі енергією. Місяць тому ПЕБ вже провів круглий стіл на тему «Енергетичні ринки – шлях до стандартизованої торгівлі», де представив своє бачення найкращих практик та результати опитування учасників енергетичного ринку щодо проблем у торгівлі енергією. Захід відвідали близько 130 осіб, що свідчить про великий інтерес до теми та необхідність нормалізації в цій сфері», — зазначила Кетлін Кірш.

 

«Мета нашої сесії — обговорення проблематики торгівлі енергетичними продуктами і презентація «Зеленої книги» щодо поступового виходу з ПСО. Практичні і необхідні для сьогоднішньої України речі. Ми у USAID ПЕБ віримо, що cпільними зусиллями нам вдасться впровадити Чотири Компоненти комплексної торгівлі енергетичними продуктами, які ми пропонуємо», — додав Майкл Трейнор.

 

Експерти USAID ПЕБ презентували Чотири Компоненти комплексної  торгівлі енергетичними продуктами. До них входять: 1) гармонізація нормативно-правової бази; 2) стандартизація енергетичних продуктів; 3) уніфікація правил торгівлі; та 4) посилення повноважень регуляторів — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Експерти Проєкту вже працюють над аналізом юридичних прогалин та кращих практик, створенням матриці визначень, підготовкою правок до законодавства, укладанням книги стандартизованих енергетичних продуктів для організованої та позабіржової торгівлі, а також створенням уніфікованих правил торгівлі для регуляторів та торгових платформ.  

 

Учасники координаційної сесії також обговорити питання покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників енергетичного ринку, вдосконалення системи надання субсидій та тарифного регулювання. Експерти USAID ПЕБ також презентували «Зелену книгу» щодо поступового виходу з ПСО. Проєкт рекомендує уникати перехресного субсидіювання, покривати тарифні витрати та певний відсоток енергетичного компоненту, який буде поступово зростати до 100%. USAID ПЕБ працює над моделюванням поступового виходу із ПСО і пропозиціями щодо необхідних законодавчих змін.

 

Під час обговорення фінансового стану учасників ринку Олексій Кучеренко зазначив, що рішення проблем боргів на ринку потребує конструктивного алгоритму виходу із ситуації. Андрій Герус підкреслив, що рішення має бути справедливим як для учасників ринку, так і для споживачів, адже зміни мають на меті покращення ліквідності, прозоре й ефективне використання фінансових ресурсів на всьому ланцюжку постачання енергії.

 

На завершення сесії, Андрій Герус подякував USAID ПЕБ за надання обладнання для відновлення пошкоджень та руйнувань, яких енергосистема зазнала внаслідок атак російських військових, а також за співпрацю під час розробки законопроектів.

 

«Окремо вдячні вам за допомогу в законотворчій діяльності, зокрема за вашу роботу над законом про REMIT. Не в останню чергу його вдалось прийняти завдяки підтримці місії USAID в Україні, USAID Проєкту енергетичної безпеки, Секретаріату Енергетичного Співтовариства та низки інших європейських партнерів. Ми інколи з вами дискутуємо, проте у наших дискусія завжди перемагає професійна експертиза. Готові до подальшої співпраці, в тому числі щодо опрацювання ідей, озвучених сьогодні», — зазначив Голова Комітету.

 

Сторони домовились продовжити роботу над реформами енергетичних ринків.

 

«Ми з нетерпінням чекаємо на продовження співпраці з ключовими зацікавленими сторонами, щоб забезпечити відповідність моделі українського ринку до європейських вимог і застосовування найкращих міжнародних практик для успішної та процвітаючої України», — підкреслила керівниця енергетичної команди Офісу економічного зростання USAID/Україна Кетлін Кірш.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25