У Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за підтримки Програми «РАДА: наступне покоління» відбулось засідання робочої групи де було представлено та обговорено результати додаткового дослідження пост-законодавчого контролю (PLS) Закону «Про енергоефективність» на тему: «Політики енергоефективності у країнах-членах ЄС».

У засіданні взяли участь народні депутати-члени Комітету Сергій Нагорняк, Вікторія Гриб, Олексій Кучеренко, представники центральних органів державної влади та місцевого самоврядування, міжнародних організацій, профільних асоціації та іноземних партнерів, зокрема Програми USAID «РАДА: наступне покоління», проекту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні.

З вітальним словом до присутніх звернулась Валерія Новак, керівник з розбудови законодавчої спроможності Програми «РАДА: наступне покоління», а також Галина Шевчук, представник Вестмінстерської фундації за демократію в Україні.

Основною доповіддю на засіданні робочої групи була презентація досвіду Польщі, Литви та Данії у реалізації національних політик з підвищення енергоефективності.

Експерт Вестмінстерської фундації за демократію представив найкращі практики країн-членів ЄС у впровадженні політики енергетичної ефективності.

Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк наголосив на важливості відповідального споживання енергії.

Голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб зауважила про користь для України польського досвіду з впровадження політики енергетичної ефективності, який передбачає диференційований підхід до домогосподарств, зважаючи на рівень їх доходів.

Перший заступник Голови Комітету Олексій Кучеренко звернув увагу урядовців на необхідності прийняття потрібних підзаконних актів.

Представник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бойкул прозвітував про стан підготовки підзаконних актів, які спрямовані на реалізацію норм Закону України «Про енергетичну ефективність».

Перший заступник Голови Держенергоефективності Марія Малая поінформувала присутніх про напрацювання Агентства щодо розрахунків цільових показників політики енергоефективності, їх планування та встановлення, а також нормативної бази для запровадження обов’язкових енергетичних аудитів. Зокрема,  було зазначено про прийняття п’яти технічних регламентів, та очікування прийняття ще шістьох до кінця року.

Підсумовуючи, головуючий закликав шукати рішення, що заохочують людей до змін, закладають основи енергоефективної поведінки.

Ознайомитись з дослідженням можна за посиланням: /uploads/documents/31135.pdf





Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29