Основними напрямами роботи Комітету на період дев’ятої сесії були створення та/або удосконалення законодавчої бази щодо врегулювання відносин на ринку природного газу, нафтопродуктів та електроенергетики, у сферах тепло- та гарячого водопостачання в умовах воєнного стану; адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, нормативно-правового забезпечення реалізації цілей розвитку ПЕК України з урахуванням зобов'язань, передбачених міжнародними договорами, а також вимогами європейського енергетичного законодавства, зокрема Регламенту (ЄС) 1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency); удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів з урахуванням кращих світових практик; поступової лібералізації та розвитку конкурентних відносин на ринках енергоресурсів і ринках пов'язаних послуг.

В 2023 році було прийнято низку законів, серед яких:

Закон про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів (реєстр. номер 9024-д).

Закон прийнято з метою забезпечення підвищення рівня енергетичної безпеки держави та забезпечення безперервного постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України, у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, шляхом імплементації вимог Директиви Ради 2009/119/ЄС, що передбачає створення рівня мінімальних запасів, що дорівнюють 90 діб середньодобового чистого імпорту або 61 добі середньодобового споживання, в залежності від того, який з показників є вищим.

Закон визначає правові, організаційні та економічні засади створення та функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів і регулює відносини у цій сфері. У Законі уточнено функції та повноваження державних контролюючих органів, адміністратора системи репортингу, порядок фінансування функціонування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, оновлено поняття кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, її рівнів та встановлено чіткі повноваження Кабінету Міністрів України і центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в паливно-енергетичному комплексі; уточнено питання міжвідомчої координації, уточнено порядок створення, зберігання, заміни мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Закон «Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України» (реєстр. номер законопроекту 9311-1-д).

Закон спрямований на впровадження належної системи корпоративного управління оператора газотранспортної системи України, а також забезпечення належного виконання Україною Меморандуму про взаєморозуміння від 16 січня 2023 року, укладеного між Україною та Європейським Союзом, та Меморандуму про економічну та фінансову політику від 24 березня 2023 року, укладеного між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Законом уточняються деякі положення щодо колегіального типу виконавчого органу (дирекції) та передбачено, що рішення щодо змін до статуту (нової редакції статуту) оператора приймається за результатами консультацій з НКРЕКП та отримання обов’язкового висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України» (реєстр. номер законопроекту 9011).

Закон спрямований на удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів з урахуванням кращих світових практик, що сприятиме зменшенню обсягу субсидіювання за рахунок інших споживачів.

Зокрема, впроваджено:

- дієвий механізм видачі, використання та припинення дії гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії;

- можливість виходу суб’єктів господарювання з балансуючої групи гарантованого покупця з можливістю компенсації різниці вартості електричної енергії між «зеленим тарифом» та ринковою ціною;

- можливість завершення будівництва та введення в експлуатацію до кінця 2023 року, об’єктів що планують виробляти електричну енергію за «зеленим тарифом» з енергії вітру.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках».

Закон спрямований на удосконалення законодавчого та регуляторного середовища енергетичного сектору України шляхом його гармонізації з нормативно-правовою базою та найкращими практиками Європейського Союзу в частині питань забезпечення цілісності та прозорості оптового енергетичного ринку (Регламенту (ЄС) No 1227/2011 від 25 жовтня 2011 року щодо доброчесності та прозорості оптового енергетичного ринку - REMIT) шляхом встановлення заборони та визначення заходів з попередження, виявлення та подолання зловживань на оптових енергетичних ринках (зокрема маніпулювання, торгівля інсайдерською інформацією, використання переваг, пов’язаних з монопольним становищем тощо), що сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню прогнозованості тенденцій на енергетичних ринках та своєчасному запобіганню небажаних негативних подій та наслідків. Закон створює передумови для стабільного функціонування енергетичної системи України та її синхронізації до об’єднання енергетичних систем держав-членів ЄС ENTSO-E.

Закон «Про внесення змін до Закону України “Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу” щодо розвитку високоефективної когенерації» (реєстр. номер законопроекту 4527).

Закон направлений на створення умов для розвитку в Україні високоефективної когенерації з дотриманням принципів та положень законодавства Європейського Союзу, що у кінцевому рахунку забезпечить підвищення ефективності використання палива та зменшення споживання природного газу в суспільному виробництві.

Реалізація положень Закону забезпечує:

- перебудову діючих теплогенеруючих об'єктів у високоефективні установки комбінованого виробництва електричної та теплової енергії та економічне стимулювання використання високоефективних когенераційних установок на підприємствах незалежно від форми власності та галузевої належності;

- кваліфікацію когенераційної установки, шляхом запровадження умови про те, що кваліфіковані когенераційні установки мають бути високоефективними когенераційними установками, тобто, забезпечувати за рахунок комбінованого виробництва енергії економію первинної енергії на рівні щонайменше 10% у порівнянні з контрольними значеннями ефективності для окремого виробництва електричної і теплової енергії;

- обіг гарантій походження електричної енергії, виробленої на основі узгодженої ефективності контрольних значень високоефективної когенераційної установки.

Закон України «Про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (реєстр. номер законопроекту 8067).

Закон визначає процедуру утворення та функціонування акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», 100% акцій якого належать державі, та установлює порядок формування статутного капіталу товариства, функціонування товариства після створення, обмеження пов’язані із забезпеченням збереження корпоративних прав держави, майна атомних електростанцій, ядерних матеріалів і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, виключно за товариством, задля забезпечення економічної безпеки та захисту інтересів держави. Засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України, який приймає рішення про створення товариства і здійснює управління державними корпоративними правами товариства. Закон передбачає, що набуті державою в результаті утворення товариства акції товариства не підлягають приватизації.

Закон України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів (реєстр. номер законопроекту 8172).

Закон розроблено з метою реалізації окремих положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Директиви 2009/33/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 23 квітня 2009 року «Щодо просування чистих та енергоефективних транспортних засобів автомобільного транспорту», Директиви 2014/94/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 22 жовтня 2014 року «Про розгортання інфраструктури для альтернативних видів палива» та покликаний стимулювати використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, на виконання Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року.

Реалізація положень Закону спрямована на:

- розвиток електромобілів та інфраструктури станцій зарядки електромобілів;

-спрощення процедури приєднання зарядних станцій до електричних мереж;

-прийняття рішень щодо забезпечення місць зберігання транспортних засобів на відповідній території станціями зарядки електромобілів;

- врахування у технічних умовах нового будівництва багатоповерхової житлової забудови необхідності забезпечення не менше 50% місць для стоянки та зберігання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, станціями зарядки електромобілів.

В 2023 році Комітет ефективно здійснював законопроектну, організаційну та контрольну функції, спрямовуючи свою діяльність насамперед на врегулювання окремих відносин на ринках електричної енергії (особлива увага була приділена врегулюванню відносин суб’єктів, які здійснюють генерацію електричної енергії з відновлюваних джерел енергії), нафтопродуктів, природного газу в умовах воєнного стану. У сфері централізованого тепло- та гарячого водопостачання особливу увагу приділено правовому регулюванню енергоефективних заходів для підвищення енергоефективності комунальних послуг. Нормативно-правове забезпечення реалізації цілей розвитку ПЕК України здійснювалося з урахуванням зобов'язань, передбачених міжнародними договорами, а також вимогами європейського енергетичного законодавства та адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу.

Слід зазначити, що прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках», який спрямований на імплементацію Регламенту (ЄС) No 1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) – Регламенту REMIT є найбільш значущим досягненням Комітету у IX скликанні.

Імплементація Регламенту REMIT сприятиме інтеграції українських та європейських ринків (зокрема в частині комерційних операцій), що є ключовою складовою енергетичної безпеки, сприятиме довірі європейців до прозорого функціонування українського енергетичного ринку та створить необхідні конкурентні умови для учасників ринків України та ЄС.


ENGLISH VERSION

On the Results of the Work of the VRU Committee on Energy, Housing and Utilities Services in 2023


The main directions of the Committee’s work during the period of the ninth session were the creation and/or improvement of the legislative framework for regulating relations in the market of natural gas, petroleum products and electricity, in the areas of heat and hot water supply under martial law conditions; adaptation of Ukraine’s legislation to the provisions of the European Union acquis, regulatory and legal support for the implementation of the development goals of Ukraine’s fuel and energy complex, with regard to the commitments under international treaties as well as the requirements of European energy legislation, in particular Regulation (EU) No. 1227/2011 on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency; improvement of the conditions for supporting the production of electric energy from alternative energy sources by consumer generating installations, taking into account the best global practices; and gradual liberalization and development of competitive relations in the energy markets and related services markets.

In 2023, a number of laws were adopted, including:

The Law on Minimum Oil and Petroleum Products Reserves (reg. No. 9024-д).

The Law was adopted with the aim of ensuring an increase in the level of the state’s energy security and ensuring the continuous supply of oil and petroleum products to the domestic market of Ukraine, in the event of a crisis situation on the oil and petroleum products market, by implementing the requirements of Council Directive 2009/119/EC, which provides for the establishment of a minimum stock corresponding to 90 days of average daily net imports or 61 days of average daily inland consumption, whichever of the two quantities is higher.

The Law defines the legal, organizational and economic principles for the creation and operation of the system of minimum stock of oil and petroleum products in Ukraine and regulates relations in this area. The Law specifies the functions and powers of the state control bodies, the administrator of the reporting system, the procedure for financing the functioning of the system of minimum reserves of oil and petroleum products, updates the concept of a crisis situation on the oil and petroleum products market, its levels, and clearly establishes the powers of the Cabinet of Ministers of Ukraine and the central executive body in charge of the formation and implementation of state policy in the fuel and energy complex; also, it clarifies the issue of interdepartmental coordination and the procedure for the creation, storage and replacement of the minimum stocks of oil and petroleum products.

The Law “On Optimizing the Ownership Structure of the Operator of the Gas Transportation System of Ukraine (draft law reg. No. 9311-1-д).

The Law is aimed at introducing a proper corporate governance system for Ukraine’s gas transportation system operator as well as at ensuring proper implementation by Ukraine of the Memorandum of Understanding of January 16, 2023, between Ukraine and the European Union and the Memorandum of Economic and Financial Policies of March 24, 2023, between Ukraine and the International Monetary Fund.

The Law clarifies certain provisions regarding the collegial type of executive body (directorate) and provides that a decision on amending the operator’s charter (a new version of the charter) is to be adopted following consultations with the NCREPU (National Commission for State Regulation of Energy and Public Utilities) and after obtaining the mandatory opinion of the Energy Community Secretariat.

The Law “On Amending Certain Laws of Ukraine on the Restoration and Green Transformation of the Energy System of Ukraine” (draft law reg. No. 9011-д).

The Law is aimed at improving the conditions for supporting the production of electricity from alternative energy sources by consumer generating installations with regard to the best international practices, which will help reduce the amount of subsidies at the expense of other consumers.

In particular, the Law introduced the following:

- an efficient mechanism for issuing, using and terminating guarantees of origin for electricity generated from renewable energy sources;

- the possibility for economic entities to leave the Guaranteed Buyer balancing group with the possibility of compensation for the difference in the cost of electricity between the feed-in tariff and the market price;

- the possibility of completing the construction and commissioning, by the end of 2023, of facilities planning to produce feed-in tariff electricity from wind energy.

The Law “On Amending Certain Laws of Ukraine on Prevention of Abuse in Wholesale Energy Markets.”

The Law is aimed at improving the legislative and regulatory environment of Ukraine’s energy sector by harmonizing it with the European Union’s acquis and best practices in terms of ensuring the integrity and transparency of the wholesale energy market (Regulation (EU) No. 1227/2011 of October 25, 2011, on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency – REMIT) by prohibiting and defining measures to prevent, detect and combat misuse in the wholesale energy markets (in particular manipulation, insider information trading, taking advantage of a monopoly position, etc.), which will contribute to strengthening competition, increasing the predictability of energy market trends and timely prevention of unwanted negative events and consequences. The Law creates prerequisites for the stable functioning of the Ukrainian energy system and its synchronization with the network of the energy systems of the EU Member States ENTSO-E.

The Law “On Amending the Law of Ukraine ‘On Combined Heat and Power Production (Cogeneration) and Use of Waste Energy Potential’ regarding the Development of Highly Efficient Cogeneration” (draft law reg. No. 4527).

The Law is aimed at creating conditions for the development of high-efficiency cogeneration in Ukraine in compliance with the principles and provisions of the European Union acquis, which will ultimately ensure an increase in fuel use efficiency and a reduction in natural gas consumption in public sector.

The implementation of the provisions of the Law will ensure:

- reorganization of existing heat generating facilities into highly efficient combined heat and power plants and economic incentives for the use of highly efficient cogeneration installations at enterprises regardless of form of ownership and departmental affiliation;

- qualification of a cogeneration unit by introducing the requirement that qualified cogeneration units must be highly efficient cogeneration installations, i.e. provide, through combined heat and power production, primary energy savings of at least 10% compared to the benchmark efficiency values for separate production of electricity and heat;

- circulation of guarantees of origin of electricity produced on the basis of the agreed efficiency of the benchmark values of a high-efficiency cogeneration unit.

The Law of Ukraine “On the Joint-Stock Company ‘National Nuclear Energy Generating Company Energoatom’” (draft law reg. No. 8067).

The Law defines the procedure for the creation and operation of the joint-stock company “National Nuclear Energy Generating Company Energoatom,” 100% of its shares being owned by the state, and establishes the procedure for the formation of the company’s authorized capital, the company’s operation after establishment, the restrictions related to ensuring the preservation of the state’s corporate rights, the property of the nuclear power plants, the nuclear materials and facilities for radioactive waste management, exclusively by the company, to ensure economic security and protection of the interests of the state. The founder of the company is the state, represented by the Cabinet of Ministers of Ukraine, which adopts the decision on the establishment of the company and manages the state corporate rights of the company. The Law provides that the shares in the company acquired by the state as a result of the company’s creation are not subject to privatization.

Law of Ukraine “On Certain Issues of the Use of Vehicles Equipped with Electric Engines and on Amending Certain Legislative Acts of Ukraine to Overcome Fuel Dependence and Develop the Electric Charging Infrastructure and Electric Vehicles” (draft law reg. No. 8172).

The Law was developed for the purpose of implementing certain provisions of the Association Agreement between Ukraine, of the one part, and the European Union, the European Atomic Energy Community and their Member States, of the other part, Directive 2009/33/EC of the European Parliament and of the Council of April 23, 2009, on the promotion of clean and energy efficient road transport vehicles, and Directive 2014/94/EU of the European Parliament and of the Council of October 22, 2014, on the deployment of alternative fuels infrastructure, and is intended to stimulate the use of vehicles equipped with electric engines for implementing the National Transport Strategy of Ukraine for the period until 2030.

The implementation of the provisions of the Law is aimed at:

- development of electric vehicles and the infrastructure of electric vehicle charging stations;

- simplifying the procedure for connecting charging stations to power grids;

- adopting decisions on the provision of vehicle storage facilities in the relevant territory with electric vehicle charging stations;

- taking into account, in the technical specifications for new construction of multi-storey residential buildings, of the need to provide with electric vehicle charging stations at least 50% of the parking and storage spaces for vehicles equipped with electric engines.

In 2023, the Committee effectively performed its legislative, organizational and oversight functions, focusing primarily on regulating certain relations in the markets of electricity (special attention was paid to regulating relations between entities generating electricity from renewable energy sources), petroleum products and natural gas under martial law conditions. In the field of centralized heating and hot water supply, particular attention was paid to the legal regulation of energy efficiency measures to improve the energy efficiency of public utilities. Normative legal support for the implementation of the development goals of the Ukrainian fuel and energy complex was provided taking into account the commitments under international treaties as well as the requirements of European energy legislation and the adaptation of Ukrainian legislation to the provisions of EU acquis.

It should be noted that the adoption of the Law of Ukraine “On Amending Certain Laws of Ukraine on Prevention of Abuse in Wholesale Energy Markets,” which is aimed at implementing Regulation (EU) No. 1227/2011 on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency (REMIT), is the most significant achievement of the Committee in the 9th convocation.

The implementation of the REMIT Regulation will facilitate the integration of the Ukrainian and European markets (in particular in terms of commercial transactions), which is a key component of energy security, promote European confidence in the transparent functioning of the Ukrainian energy market, and create the necessary competitive conditions for participants in the Ukrainian and EU markets.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 12:55
25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53