Новий опалювальний сезон буде складним, але вже розпочато роботу з його підготовки, аби забезпечити українців теплом – Андрій Герус [відео]

10 червня 2022, 12:32

 

Станом на 1 червня в підземних сховищах України зберігається вже 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж середні показники 2014-2018 років. Уряд дав доручення НАК «Нафтогаз» забезпечити у газосховищах щонайменше 19 млрд кубічних метрів газу на початок опалювального сезону.

 

Наразі цифри є орієнтовними, оскільки до кінця літа ситуація в Україні може змінитися. На думку Голови Комітету Андрія Геруса, це залежатиме від кількох факторів: 

- якою буде ситуація з окупованими територіями; 

- якою ситуація буде з інфраструктурою в містах, яку зараз відбудовують після російської окупації;

- яка кількість підприємств, які споживають газ, відновить свою роботу.

 

«Однозначно, що вже сьогодні потрібно готуватися. НАК «Нафтогаз» вже працює над проходженням опалювального сезону, проводить поїздки та зустрічі з представниками інших країн, щоб спільно вибудувати роботу по закачці газу. Очікується, що зима буде важкою, але ми зробимо відповідну роботу, щоб в нас взимку було і світло, і тепло, і газ, і вугілля», – сказав Андрій Герус в ефірі єдиного телемарафону.

 

За словами Андрія Геруса, для проходження опалювального сезону 2022/2023 Україна має декілька шляхів постачання природного газу.

 

Зокрема, Україна продовжуватиме купувати газ в Європі (Словаччина, Угорщина, Польща), який, в свою чергу, потрапляє туди з США, Азії і навіть Африки.

 

Крім того, існує практика, коли українські компанії доставляють зріджений природний газ (LNG) до Польщі, закачують його в газотранспортну систему і далі транспортують в Україну.

 

Окремо потрібно зазначити, що незважаючи на війну, в Україні продовжується видобуток власного газу. Наразі українські компанії видобувають газу більше, ніж потрібно для споживання і продажу, тому є можливість накопичувати його у підземних газосховищах для використання взимку. 

 

Також важливим є питання енергоефективності, при будівництві нового і відновленні зруйнованого житла потрібно враховувати цей фактор, аби потім скорочувати споживання природного газу.

 

Щодо підвищення тарифів на комунальні послуги, Андрій Герус зазначив, що у парламенті є принципова позиція на час війни їх не підвищувати.

 

«Під час війни багато людей втрачають у доходах або взагалі втрачають роботу, хтось втратив майно. Всі розуміють, що підвищення тарифів не є гарною ідеєю, і всі працюють над тим, щоб зберегти стабільність у тарифах», - сказав Андрій Герус та додав, що важливим залишається питання оплати комунальних послуг, - навіть якщо люди, які мають можливість, будуть вчасно оплачувати існуючі тарифи, це вже буде добре. Для енергосистеми потрібні кошти для закупівлі газу та вугілля».