Парламент прийняв низку законопроектів, які стосуються діяльності у сфері використання ядерної енергії

20 вересня 2022, 15:39

Сьогодні Верховна Рада України прийняла у першому читанні низку законопроектів, які стосуються діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Усі законопроекти включені до Переліку євроінтеграційних законопроектів, які співпадають з переліком законопроектів  у сферах європейської та євроатлантичної інтеграції на 2022 рік, які визначені Урядом як пріоритетні. 

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту» реєстр. № 3869, передбачає запровадження інституту експерта з радіаційного захисту, який займатиметься консультуванням суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, інших юридичних та фізичних осіб, органів щодо дотримання вимог законодавства з питань ядерної та радіаційної безпеки.

Законопроектом визначаються основні вимоги до особи, яка має намір стати експертом з радіаційного захисту та визначається орган, який визнаватиме компетентності експерта.

Відповідно до проекту Закону, Кабінет Міністрів України має затвердити положення про експерта з радіаційного захисту, яким буде визначено перелік напрямів компетенцій, вимог до обсягу знань та практичних навичок експерта та порядок визнання їх компетенції.  

Запровадження інституту експерта з радіаційного захисту призведе до підвищення ефективності забезпечення радіаційного захисту персоналу та населення.

 

Проектом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» реєстр. № 5860 передбачається приведення до положень Директиви Ради 2014/87/Євратом положень Закону, які стосуються удосконалення ядерного законодавства, зокрема внесенням змін до визначень та термінів.

Реалізація положень законопроекту сприятиме:

-          уніфікації термінології законодавства України з термінологією законодавства ЄС;

-          встановлення кваліфікаційних вимог до підрядників суб’єктів, які використовують ядерну енергію, що сприятиме підвищенню безпеки здійснення такої діяльності;

-          удосконалення вимог закону щодо зобов’язань оператора ядерної установки вживати всіх заходів щодо попередження аварій та пом’якшення їхніх наслідків у випадку виникнення таких;

-          доповнення повноважень Держатомрегулювання  стосовно організації регулярної оцінки нормативно-правової бази у сфері використання ядерної енергії та діяльності органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, а також  міжнародних партнерських перевірок.

 

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» реєстр. № 6425, врегульовує питання видачі дозвільних документів у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіаційної безпеки відповідно до права ЄС.

Реалізація положень законопроекту сприятиме оптимізації дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії для суб’єктів підприємництва, які мають намір провадити діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання.

 

«Ухвалення євроінтеграційних законів, спрямованих на імплементацію норм і правил ЄС до українського законодавства - необхідний крок для якнайшвидшого набуття Україною повноправного членства у Євросоюзі. Сьогодні ми не маємо права зволікати з такими нормативними актами. Впевнений, що у найближчому майбутньому ці документи будуть ухвалені в цілому, а відповідні органи державної влади вже працюють над вторинним законодавством, спрямованим на реалізацію положень даних законів», - прокоментував Голова Комітету Андрій Герус.