Для відновлення енергосистеми Україна має свої резерви та отримує допомогу від міжнародних партнерів – Андрій Герус

29 листопада 2022, 21:15

Наші енергетики можуть швидко відновлювати енергосистему, але для того, щоб вона прийшла до того стану, в якому вона була у вересні, потрібен час.

 

Повідомив Андрій Герус, Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП в ефірі телемарафону «Єдині новини».

 

За його словами, для відновлення роботи енергосистеми Україна закуповує нове обладнання та отримує від західних партнерів в якості допомоги.

 

«Обладнання, яке знаходиться на складах у наших європейських партнерів, вже їде в Україну, його швидко передають. Однак, протягом цієї зими відновити всі пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури неможливо. Українська енергосистема знаходиться під постійними обстрілами російських окупантів, в Європі немає такої кількості обладнання, яку потребує Україна, для його виготовлення необхідно не менше ніж 6 місяців», - сказав Андрій Герус.

 

Він також додав, що не все наявне обладнання в Європі підходить під потреби України, наприклад, в деяких європейських країнах клас напруги трансформаторів відрізняється від наших стандартів. Але Україна має свої резерви, багато обладнання енергетики ремонтують власними силами.

 

«Сьогодні понад 75% потреб споживання електроенергії в країні покриваються, лише 25% споживачів не має електроенергії, але ці споживачі постійно змінюють, тому що є графіки почергового електропостачання, - повідомив Андрій Герус.

 

В кінці Голова Комітету зазначив, що хоч ситуація з електропостачанням в Україні не проста, але вона точно краща, ніж це було 23 листопада, коли була найбільша масована ракетна атака рф об’єктів енергетичної інфраструктури.