Підсумки засідання робочої групи з моніторингу виконання Закону України «Про ринок природного газу» та державного регулювання ринку природного газу

18 травня 2023, 12:05

За пропозицією першого заступника Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка створено постійно діючу робочу групу з моніторингу виконання Закону України «Про ринок природного газу» та державного регулювання ринку природного газу, перше засідання якої відбулось 16 травня 2023 року.

Участь у засіданні робочої групи взяли народні депутати  - члени Комітету, представники Міненерго, Мінінфраструктури, НКРЕКП, АМКУ, Оператора ГТС, а також профільні асоціації.

На засіданні було визначено питання, які планує розглянути робоча група в майбутньому, заслухано пропозиції від учасників щодо формату роботи та взаємодії в межах здійснення парламентського контролю за дотриманням Закону «Про ринок природного газу». Крім цього визначені проблемні аспекти діяльності основних суб’єктів ринку, окреслено перелік нормативно-правових актів, які потребують доопрацювання для ефективної роботи ринку природного газу.

На думку Олексія Кучеренка, робоча група має  з’ясувати які норми Закону України «Про ринок природного газу» не працюють та які цьому причини.

«Є декілька основних проблемних напрямків, які потрібно обговорити. Час сьогодні минає, а з проблемами і боргами нічого не рухається й всі терміни проходять. Також ми сподіваємося, що компанії, які передані під керівництво держави, працюватимуть прозоро й без скандалів. Ще є питання видобутку газу, потрібно мати плани не тільки на цю зиму, а й на наступну», — прокоментував голова робочої групи Олексій Кучеренко.

На думку заступника міністра енергетики Миколи Колісника, контроль за виконанням Закону є актуальним. Микола Колісник прокоментував основні проблемні питання на ринку природного газу, акцентувавши увагу на несанкціонованих відборах природного газу.

Віталій Бутенко, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, наголосив, що проблеми накопичення боргів на ринку природного газу є нагальними. До вирішення цих проблем мають долучитися народні депутати та уряд.

На думку Дениса Фудашкіна, т.в.о. генерального директора АТ «Магістральні газопроводи України», діюче законодавство позбавлене робочих інструментів, які б сприяли вирішенню існуючих проблем на ринку: «Для прикладу ОГТСУ. У нього є зобов’язання надавати послуги певним категоріям споживачів, але на законодавчому рівні ОГТСУ позбавлений інструменту забезпечення виконання фінансових зобов’язань перед ним. Так, у нас є мораторій на стягнення боргів та порушення справ про банкрутство. Має бути баланс та відповідні інструменти задля функціонування справжніх ринкових відносин».

Представник Оператора ГТС Роман Шикеринець повідомив, що чинні норми законодавства потребують доопрацювання в частині регулювання погашення боргів між учасниками ринку природного газу.

«ОГТСУ забезпечує безперебійну роботу газотранспортної системи. Нам важливо знати, що інші сфери ринку, а саме постачання й розподіл, будуть правильно виконувати свої функції. На сьогодні перед ОГТСУ є величезний борг обсягом 45 млрд, і відповідно вже в Оператора ГТС є власний борг у розмірі 4,5 млрд. Ситуація на сьогодні є критичною», — зазначив він.

Зі свого боку, Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, розповів про проблеми видобутку газу: «Минулого року ми зіштовхнулися з браком попиту на природний газ. Фактично кожен третій кубометр газу був надлишковим. За нашими розрахунками 1,7 млрд кубометрів газу вже закачані у сховища і не реалізуються. Минулого року ми порушували питання часткового експорту, але отримали відмову у зв’язку з початком опалювального сезону. Цього ж року НАК Нафтогаз викупив близько 40 млн куб газу».

Ярослав Мудрий, керівник компанії «ЕРУ Трейдинг», підтримав обговорення питання експорту природного газу: «Питання відсутності збуту породжує невизначеність для видобувників. Експорт газу дозволяє залучити капітал в країну, визначити податкову базу для виробників і дати можливість розвитку ринку».

Учасникам було запропоновано надати власні пропозиції стосовно діяльності робочої групи та питань, які учасники вважають пріоритетними для опрацювання та розгляду.