Члени Комітету взяли участь в урочистостях присвячених 20-річному ювілею запуску другого енергоблоку Хмельницької АЕС

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 серпня 2024, 11:34

 

З нагоди 20-річного ювілею запуску другого енергоблоку Хмельницької АЕС відбулися урочистості, до яких долучилися народні депутати України, члени Комітету — Сергій Нагорняк та Анатолій Костюх , атомники з різних АЕС та почесні гості.

Ветерани атомної енергетики України згадували зворушливі моменти двадцятирічної давнини, коли під’єднали блок до енергомережі.

Народний депутат України, член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк від імені українського парламенту привітав працівників Хмельницької АЕС та наголосив на важливості розвитку української атомної енергетики.

 «Україна має кращих у світі фахівців атомної енергетики, які не лише розвивали галузь протягом десятиліть і продовжують успішно це робити, але українські спеціалісти показали себе на найкращому рівні в умовах воєнного часу. Вами пишається країна і дякує вам за самовіддану роботу. Робота промисловості, світло й затишок в українських домівках — завдяки вам», -— наголосив він.  

За словами Сергія Нагорняка, Комітет підтримуватиме законопроект про проектування і добудову енергоблоку № 3 і № 4  Хмельницької АЕС.

«Є деякі лобісти промислово-фінансових груп, які намагаються поширювати неправдиву інформацію серед населення, сіяти паніку й недовіру та протистояти розвитку атомної енергетики. Проте, ми маємо керуватися інтересами держави і пам’ятати, що навіть сьогодні, при окупованій Запорізькій АЕС, більше половини електроенергії в країні виробляють саме на атомних електростанціях. Введення в експлуатацію нових енергоблоків дозволить покращити ситуацію в енергетичній безпеці країни. Цілком можливо, що системний розвиток атомної енергетики дозволить здешевити тариф для споживачів», — зазначив Сергій Нагорняк.

У заходах взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко, очільник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра та керівники інших вітчизняних атомних електростанцій: ПАЕС – Вячеслав Стоянов, РАЕС – Павло Ковтонюк, ЗАЕС – Дмитро Вербицький, а також ветерани атомної енергетики України, які брали участь у пускових операціях.

Серед інших почесних гостей були голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, народний депутат України Анатолій Костюх.

Довідково: 20 років тому, 7 серпня 2004 року, о 20:33, другий енергоблок Хмельницької АЕС виробив перші кіловат-години для споживачів України. За 20 років роботи другий блок ХАЕС виробив близько 128 млрд кВт•годин електроенергії.